Belföld

Egy szlovák napilap Miskolcnak adná a Hyundai-gyárat

Szlovákia keleti, dél-keleti végein nagy a munkanélküliség, ezért Szlovákiának is jobb lenne, ha a dél-koreai Hyundai autógyár nem Nyugat-Szlovákiában, hanem Miskolcon építené fel összeszerelő üzemét - írta pénteken a SME című szlovák liberális napilap.

 A cikk szerzője, Peter Karpáty, a Volkswagen pozsonyi gyárának munkatársa nem tagadja, hogy tisztában van vele: ez a gondolat “olyannyira kacér, hogy talán még a Magyar Koalíció Pártja (MKP) sem rukkolna vele elő”, márpedig igencsak megfontolandó.


Ismeretes, hogy a Hyundai másfél milliárd dolláros beruházását Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország egyként szeretné megszerezni. Pavol Rusko, a szlovák kormány új gazdasági minisztere a minapi kinevezése után azonnal Dél-Koreába utazott, és nem is tagadta, hogy milyen céllal. Rusko a nyugat-szlovákiai Zsolna (Zilina) közelében területet ajánlott fel a Hyundainak, hogy építse fel az évi 300 ezer kis-és középkategóriájú autót összeszerelni hivatott üzemét.


Az ázsiai gyár majd csak jövő tavasszal dönti el, melyik ország melyik térsége mellett dönt. A SME cikkírója kifejti: ha a Hyundainak nem tetszene a zsolnai térség, és Szlovákia az állami támogatás elmaradása miatt elesnék a beruházástól, az mindenképpen a Dzurinda-kabinet lelkén száradna. De ha majd az ázsiai beruházó netán a legkisebb jelét adja, hogy nem találja megfelelőnek a szlovák ajánlatott, a leghelyénvalóbb az lenne, hogy Rusko gazdasági miniszter az MKP-vel összefogva azonnal lobbizni kezdene annak érdekében, hogy a Hyundai összeszerelő üzemét a Kassához és a kelet-szlovákiai régióhoz közeli Miskolcon építse fel.


Miskolcnak van repülőtere, rövidesen az autópálya is eléri a várost, Zsolna viszont még csak most készül felújítani a repülőterét, melyre az ázsiai beruházónak mindenképpen szüksége van. A Miskolcon így nyilván munkavállaláshoz jutó szlovákiaiaknak az ismert okokból még csak nyelvi nehézségeik sem lennének a magyar környezetben, és a közelgő uniós csatlakozás nyomán a határok úgyis elmosódnak – írta a szerző. Persze, ehhez nem kevés bátorság kellene, és nem lehet tudni, vajon legalább ennek a minimumára futja-e a szlovákiai politikusok kurázsijából – jegyzi meg a szlovák lap cikkírója.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik