Belföld

Vége a mentességnek – bajban a finn farmok

A finn kormány kétségbeesetten próbálja elérni az EU-nál az év végén lejáró mentesség meghosszabbítását, hogy megakadályozza a hagyományos családi farmok tönkremenetelét.

1995-ben megkötött uniós csatlakozási szerződése szerint Finnország mezőgazdasági támogatásokat folyósíthat az ország déli részében. Ez azonban ugyanolyan időleges mentesség a szigorú versenyszabányok alkalmazása alól, mint amilyeneket a jövőre belépő “újoncok” kiharcoltak a csatlakozási tárgyalásokon.

A finn támogatási lehetőségre adott engedély ez év végén érvényét veszíti, s a kormány komolyan aggódik, hogy az állami támogatás lehetőségének megszüntetése a hagyományos családi farmok felszámolásához vezet.

EU: inkább egyszeri befektetési támogatást

A finn politikai pártok heves tiltakozása fogadta az Európai Bizottság közlését, miszerint a támogatásoknak az év végén meg kell szűnniük. A finnek szeretnék, ha véglegesen megkapnák az eddig ideiglenesen biztosított támogatási jogot, míg az Európai Bizottság hosszú tárgyalások után is legfeljebb arra hajlandó, hogy további négy évre meghosszabbítsa a kedvezmény határidejét.

Finnország évente 133 millió euró támogatást nyújt farmergazdaságainak, s ez létkérdés a délvidéki gazdálkodók számára.

Franz Fischler mezőgazdasági biztos hangsúlyozta, Finnországnak átmeneti lehetőséget adnának arra, hogy az állami támogatás helyett 34 millió eurós befektetési támogatást nyújtson – uniós alapokból.

Lassú farmhalál

A finn kormány ugyanakkor erősen ellenzi a befektetési támogatásokat, s azzal érvel, hogy ezt a pénzt sokan nem megfelelő beruházásokra fordítanák, majd a gondatlan farmerek csődbe mennének. A finn vezetés amiatt is aggódik, hogy a támogatásnak az Unió által javasolt módja lassú folyamattal vezetne a családi farmok végéhez, a nagy, iparosított mezőgazdasági üzemek javára.

A finn mezőgazdasági támogatást jelenleg mintegy 32 ezer család élvezi, a finn farmoknak mintegy fele.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik