Belföld

Optimista előrejelzést közölt a világgazdaságról a JP Morgan

admin
admin

2003. 10. 16. 16:01

A jelek szerint az új évezred eddigi leggyorsabb növekedését produkálta a világgazdaság az idei harmadik negyedévben, főleg az amerikai és a feltörekvő ázsiai gazdaságok kiugró teljesítményétől hajtva - áll a JP Morgan befektetési csoport londoni irodájának csütörtökön közzétett negyedéves felmérésében.

A jelentés szerint a globális összkibocsátás értéknövekménye az elmúlt három hónapban valószínűleg elérte a 4,3 százalékot negyedéves összevetésben; az éves szintű növekedést 2,3 százalékra tette a cég, azzal, hogy a negyedik negyedévben ez 2,8 százalékra gyorsulhat tovább.

A bankcsoport azzal számol, hogy az idei egész évre várt 2,4 százalék után jövőre egész évben már 3,5 százalékkal növekszik a világgazdaság összteljesítménye.

A JP Morgan szerint a várt erőteljes globális gyorsulásban a fő tényező az Egyesült Államok és a feltörekvő ázsiai térség. Az előbbi a cég becslése szerint az idei harmadik negyedévben 6,0 százalékos negyedéves szintű, és 3,0 százalékos éves összevetésű növekedést produkált a második három hónapban mért 3,3, illetve 2,5 százalék után. Az idei egész éves amerikai növekedést 2,8, a jövő évit 3,9 százalékosra jósolta a jelentés.

A feltörekvő ázsiai gazdaságokba a JP Morgan szerint a vártnál nagyobb lendülettel tér vissza az élet az év eleji SARS-járvány recessziós sokkja után. A térség harmadik negyedévi GDP-értékének negyedéves összehasonlítású növekménye a jelentés szerint 10,0 százalék volt; a térségi átlagon belül Kína volt a fő hajtóerő, 13,0 százalékra becsült harmadik negyedévi negyedéves növekedéssel – áll a JP Morgan elemzésében. A feltörekvő ázsiai gazdaságok éves visszatekintésű harmadik negyedévi növekedését 5,2 százalékra, Kínáét 8,1 százalékra tette a pénzügyi csoport londoni irodája.

A térség egészére a bankcsoport 5,6 százalékos idei és 6,2 százalékos jövő évi egész éves növekedés jósolt. Kína az előrejelzés szerint 2003-ban 8,3, 2004-ben 8,0 százalékkal növekszik.

Az euróövezet negyedéves összehasonlítású növekedési üteme a harmadik három hónapban valószínűleg csak 1,5 százalékos, éves összevetésben alig 0,3 százalékos volt, de ezek az ütemek a negyedik negyedévben 2,0, illetve 0,8 százalékra gyorsulnak a JP Morgan becslése szerint. A térség idei egész éves növekedését fél százalékra, a jövő évit 2,2 százalékra becsülte a pénzügyi
szolgáltató.

A feltörekvő Európára a JP Morgan 4,3 százalékos harmadik negyedévi és 3,8 százalékos negyedik negyedévi éves összehasonlítású növekedést valószínűsít. Az év egészére a tavalyi 4,3 százalék után 2003-ra 4,6 százalékos, 2004-re 4,5 százalékos jóslat érvényes.

A magyar gazdaság teljesítménye a JP Morgan szerint az idén 2,7, jövőre 3,0 százalékkal emelkedhet.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.