Belföld

Nem lesz negyedik adókulcs

A módosító javaslatok ellenére a kormány kitart az áram áfájának 25 százalékra emelése mellett, de támogatja a lakosság kompenzációját - írja a Népszabadság.

Nem kapott támogatást a negyedik szja-kulcs ötlete a költségvetési bizottságban – a szocialista javaslatot sem a kabinet képviselője, sem a kormánypárti frakciók tagjai nem támogatták a 2004-es adótörvényekhez beérkezett módosítási javaslatokról szavazva. A bizottsági ülésen vita nem alakult ki az indítványokról (a most bennlévő 270 mellé a részletes vita során még jó néhány javaslat érkezhet), ám érezhető volt: a legnagyobb kérdés az áram áfaemelésének sorsa lesz.

A kormány javaslata szerint a szilárd tüzelőanyag és a villamos energia áfája jövőre 12 százalékról 25 százalékra emelkedne. Csak a gázárakat nem terhelné a normál kulcs, azok a 15 százalékosra emelkedő kedvezményes kategóriában maradnának. Az MSZP gazdasági munkacsoportja ellenzi ezt a tervet: azt szeretnék elérni, hogy az energiahordozók mindegyike a 15 százalékos kulccsal adózzék, mégsem kapott támogatást sem a kormánytól, sem pedig a kormánypárti többségű költségvetésű bizottságtól az a módosító javaslat, hogy az áram kerüljön át (illetve vissza) a kedvezményes áfájú termékek közé.

Az ülésen elhangzott: ennél van jobb megoldás is. Elképzelhető, hogy az áfaemelésből adódó áramár-növekedéshez kompenzációs rendszer kapcsolódik majd. Úgy tudjuk, a kormány a fogyasztói árkiegészítés módosításával kívánja csökkenteni a terheket. Információnk szerint erről a csütörtöki kormányülésen döntés is született.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik