Belföld

Már Románia is túl drága a befektetőknek

Jelentős befektetéseket vonz a közép- és kelet-európai térség a világgazdasági recesszió és a nemzetközi tőkemozgások csökkenése ellenére: 1997 és 2001 között a közvetlen befektetések értéke 19 milliárd dollárról 28,7 milliárd dollárra nőtt a régióban – mondta Mark Malloch Brown, az ENSZ Fejlesztési Alapja (UNDP) képviselője.

Mark Malloch a közép- és kelet-európai beruházásokról azon a konferencián szólt, amelyet az UNDP és az International Herald Tribune című lap rendezett Bukarestben. Az európai befektetési határok kiterjesztése címet viselő tanácskozás a régió 23 országának kormányzati vezetőit, üzletembereit, nemzetközi szervezeteket és a befektetőket hozta össze.

A közvetlen befektetések tekintetében tavaly Csehország, Szlovákia és Lengyelország a világ első 30 országa között szerepelt, Szerbia az idén már 1,1 milliárd dollárt vonzott, Románia és Bulgária pedig az első fél évben egy-egymilliárd dollárt, ami az előző év hasonló időszakához képest 36 százalékos növekedést jelent – sorolta a tényeket Mark Malloch Brown. Miközben a régióba érkező közvetlen befektetések 60 százaléka Lengyelországba, Magyarországra, Csehországba és Szlovákiába irányul, Romániának és Bulgáriának az összeg alig tizede jutott.

Mircea Geoana román külügyminiszter szerint mindaz, ami 2-4 évvel ezelőtt Magyarországon, Csehországban vagy Lengyelországban történt, ma Romániában és Bulgáriában megismétlődik, bár az olasz, a német és az osztrák befektetők már Romániától is keletebbre – Moldovára, Grúziára – kacsintgatnak, a román munkaerőnél is olcsóbbat keresnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik