Belföld

Felügyeleti jóváhagyás az FHB alapszabály-módosítására

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) engedélyezte a privatizáció előtt álló FHB Földhitel- és Jelzálogbank Rt. alapszabályának módosítását, amit a bank szeptember 24-én megtartott rendkívüli közgyűlése hagyott jóvá.

A társaság igazgatósága így — a többségi befolyássalrendelkező részvényes előzetes írásbeli hozzájárulásának birtokában – jogosult arra, hogy új részvények forgalomba hozatalával vagy az alaptőkén felüli vagyon alaptőkévé alakításával saját hatáskörében évente legfeljebb 1,5 milliárd forinttal felemelje a bank alaptőkéjét. E felhatalmazás 2006. szeptember 30-ig szól, s megújítható.

Az igazgatóság által elhatározott alaptőke-emelés során az A sorozatú törzsrészvények kibocsátási értéke nem lehet kevesebb a forgalomban lévő A sorozatú törzsrészvényeknek a határozathozatal napját megelőző 180 napos súlyozott, tőzsdei átlagáránál.

Bekerült az alapszabályba az is, hogy a hitelintézet igazgatósága a közgyűlés előzetes felhatalmazása nélkül jogosult a társaság saját részvényeinek a jogszabály szerinti mértékben történő megszerzésére a társaságot közvetlenül fenyegető, súlyos károsodás elkerülése érdekében.

A visszaváltható részvényekhez kapcsolódó jogok gyakorlásával, a saját részvény megszerzésével, osztalékelőleg kifizetésével, valamint az alaptőkének az alaptőkén felüli vagyon terhére történő felemelésével kapcsolatban az igazgatóság – háromnegyedes szótöbbséggel – közbenső mérleg elfogadásáról, továbbá osztalékelőleg fizetéséről dönthet. E jogosultság az igazgatóságot 2004. január 1-től illeti meg.

Az alapszabályban most már minden olyan módosításra sor került, ami a privatizáció megkezdéséhez szükséges. A 6,6 milliárd forintos jegyzett és — 2003. augusztus végi adatok szerint — 10,45 milliárd forintos saját tőkéjű FHB 50 százalék mínusz 1 szavazatnak megfelelő mértékű részvénypakettjét értékesíti az állam. A tranzakcióra novemberben, tőkepiaci technikával kerül sor. Az FHB-részvények iránt piaci hírek szerint jelentős érdeklődés van.

A jelzálog-hitelintézet az idén augusztus végéig több mint 2 milliárd forint adózott profitot ért el, több mint kétszeresét az egész évre tervezettnek. Ez az aktivitás jelentős növekedésének köszönhető: a bank mérlegfőösszege a 2002. év végihez képest megduplázódott és augusztus végén 234 milliárd forintot tett ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik