Belföld

Virágzik a csehországi szexipar

Már a prostitúció törvényesítését fontolgatja a cseh kormány, hogy a jelenséget kissé kordában tartsa. Prága lassan Európa szexturistáinak kedvenc célpontjává válik.

Ami a szexuális szolgáltatásokat illeti, a kereslet-kínálat törvénye legalább annyira hatékonyan működött a liberalizált Csehországban, mint amennyire a diktatúra alatt visszaszorították. Az inkább a gazdag Nyugathoz közelítő országban a szexipart kézben tartók a rendőrség szerint túlságosan is kihasználják a helyzetet. A hatóság igyekszik visszaszorítani a jelenséget – vagy legalábbis úgy tesz, mintha: számol be a brit The Times.

A hétvégén több mint ötezer rendőr ellenőrzött legalább 400 éjszakai szórakozóhelyet Prágában, ahol szakértők szerint középeurópa-szerte a legkiterjedtebb a törvénytelen szexüzlet. Az “arany Prága” lassan Európa Bangkokjává válik, ahol feltűnően gyakori látogatók a német szexturisták, vagy a szerelmi szenzációk után kajtató, részeg britek. A Vencel tér (ahonnan a ’89-es bársonyos forradalom indult) az örömlányok korzója most. Áraik nagyságrendekkel kisebbek, mint ausztriai vagy németországi társaiké.

Ugyan a szolgáltatás illegális, számos cég hirdet turistáknak szóló magazinokban hölgykísérő (escorting) szolgáltatást. Az hölgyeket kulturált kinézetű, többnyire angol és német nyelven írott weboldalakon reklámozzák. Órabéreik 130-200 euró között váltakoznak, napi 300 euró felárért a futtató cég ötcsillagos szállodában helyezi el az ügyfelet, és limuzinnal fogadja a repülőtéren.

Az éjszakai szórakozóhelyek közül sok nyíltan bordélyházként is működik. Ráadásul nemcsak Prágában virágzik az ipar, hanem az Ausztriával, Németországgal szomszédos határvidéken is, ahol a piroslámpás házak az azonnali kiszolgálást is bevezették. A határvidéket a pedofilek is kedvelik.

Egy cseh napilap adatai szerint – amelyet a The Times idéz – 850 bordélyház és 3-6000 prostituált működik. A szexipar munkáját rendszerint eltűri a rendőrség, a közegek többsége szívesen behunyja a szemét némi készpénz ellenében. Ennek fényében a szombat-vasárnapi razziát többen csak kozmetikázásnak tartják.

Csupán 33 személyt tartóztattak le, s egyetlen gyermekprostitúció-esetet sem tártak fel a rendőrök. Tavaly hasonló akcióval 20 embert tartóztattak le, de közülük 15 felfüggesztett büntetéssel már szabadlábon van. A cseh kormány már azt fontolgatja, inkább törvényesíti a prostitúciót, csakhogy valamennyire kordában lehessen tartani a szexipart.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik