Belföld

Több pénzért sztrájkolnak a brit pénzverdében

Sztrájkba léptek szerdán a brit Királyi Pénzverde dolgozói, több pénzt követelve a munkáltató által megajánlottnál.

A szerdai munkabeszüntetés a közalkalmazotti szakszervezet ejelentése szerint hasonló akciók sorozatának kezdete: a tervek szerint kéthetenként rendeznek 24 órás sztrájkot a Walesben működő Royal Mint alkalmazottai, mindaddig, amíg megállapodás nem születik a béremelésről.

Az érdekképviselet a következő három évre elosztva 9 százalékos emelést követel. A kormányhivatalnak számító pénzverde vezetőségének jelenleg érvényes ellenajánlata 3 százalékos béremelés a következő évre, valamint egyszeri 400 font kifizetés, és 2,5 százalékos emelés – ugyancsak 400 fontos egyszeri juttatással megtoldva – a második évre.

Az igazgatóság szerint ez – tekintve a 2 százalékot nem sokkal meghaladó inflációt – méltányos ajánlat, a szakszervezet szerint azonban az elmúlt években végrehajtott tömeges elbocsátások és az alkalmazottakra kényszerített jövedelem-megszorítások után ez elégtelen javaslat.

A jelenleg 800 embert alkalmazó Királyi Pénzverde a súlyosan veszteséges elmúlt néhány évben 220 dolgozóját eresztette szélnek, és hosszú időre befagyasztotta a béreket. A legutóbbi mérlegadatok szerint azonban az intézmény a költségcsökkentő megszorítások után ismét nyereséges.

A Royal Mint tavaly több mint másfél milliárd pénzérmét bocsátott forgalomba Nagy-Britanniában, és ötven más országba is exportált.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik