Belföld

A Tchibo megvenné a Nivea-gyárat

Különböző lapjelentések egybehangzó állítása szerint a Tchibo kávékereskedelmi magánvállalat egy befektetői kör élén benyújtotta a Beiersdorf 43,6 százalékos pakettjének megvásárlására szóló ajánlatát az Allianz AG-nak.

A Beiersdorf gyártja és terjeszti egyebek között a Nivea termékeket. Az Allianz szóvivője elzárkózott az értesülések kommentálásától, a Tchibo szóvivője pedig nem volt elérhető. Korábbi jelentések szerint az Allianz számára egyáltalán nem sürgős a pakett értékesítése.

A Tchibo nem egymaga, hanem befektetői konzorciummal közösen tenne szert a Beiersdorf részvénypakettre. Ezek egyike maga a Beiersdorf AG, amelyik részvényvisszavásárlás keretében tíz százalékos pakettet venne át. Joachim Herz, a Tchibo tulajdonosi körébe tartozó hamburgi Herz család tagja maga is szerepel a Beiersdorf részvények vásárlói körében, csakúgy, mint a Beiersdorfot eredetileg alapító Claussen család. Befektetőként nevezik meg a lapok a HSH Nordbankot is. A kávékereskedő cég jelenleg 31 százalékos Beiersdorf részesedéssel rendelkezik.

A Beiersdorf tulajdonosi körét jelenleg az Allianz 43,6 százalékkal és a Claussen család 10 százalékkal alkotja a fennmaradó részen osztozó kisbefektetők mellett. A cég iránt, jobban mondva csak a Nivea márkanév iránt, érdeklődik az amerikai Procter&Gamble is. Hamburgban több ezer alkalmazottat foglalkoztat a jelentősebb adófizetők közé tartozó Beiersdorf. A tartományi kormányzat is azok közé tartozik, akik nem néznék jó szemmel ha az amerikai konszern egyetlen márka megszerzése érdekében bekebelezné az egész vállalatot. Befektetőként azonban Hamburg nem kíván részt venni a munkahelyek megmentésében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik