Belföld

Nem közvetít a kínai tévé a kilövésről

A kínai televízió mégsem ad élő közvetítést az első kínai űrhajós szerdára tervezett startjáról.

A döntés az utolsó percben született, hivatalosan az űrrepülőtér vezetése nyomására, de nyilvánvalóan a kínai politikai vezetés félelmeit és bizonytalanságát tükrözi.

Úgy látszik túl nagynak ítélték meg a negatív propaganda hatását, ha egy esetleges kudarcot élőben lát egymilliárd kínai. Néhányan viszont a döntés miatt máris dühösek. Az internetes fórumokon nagy a felzúdulás, volt ugyanis aki külön szabadnapot vett ki a jeles esemény miatt. Igaz, ha élőben nem is, de azért előbb-utóbb mégiscsak végigkövetheti a rakéta felemelkedését a televízió természetesen mindent rögzít és mindent megtesz a nagy hazafias hangulat felkeltésére még ha ez a mai bejelentés némi gellert is adott az egész ügynek, de hát a dolognak volt előzménye.

Korábban, akkor még csak a műholdak fellövését a kínai televízió többnyire élőben közvetítette. Míg aztán 1995-ben egy rakéta a felemelkedés után alig két perccel felrobbant és hat embert megölt a földön a tévénézők szemeláttára. Az ilyesmit a vezetés nyilván el akarja kerülni, csak akkor nem teljesen világos miért ígérte korábban mégis az élőközvetítést az első kínai űrutazásról.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik