Belföld

Minden O.K.! – hamis amerikai levelek Irakból

Miközben az amerikai közvéleményben mind rosszabb az Egyesült Államok iraki „missziójának" megítélése, az amerikai lapokban egyre-másra jelennek meg az arab országban szolgáló katonák által az újjáépítés frontján aratott sikerekről beszámoló levelek - írja a Népszabadság. Van egy kis probléma azonban ezekkel a tudósításokkal: az aláírást leszámítva mindegyik levél egyforma.

Egy washingtoni helyi lap, az Olympian és a Gannett News Service nevű hírügynökség oknyomozó újságírói kiderítették, hogy az Egyesült Államok tizenegy lapjában jelent meg egyazon levél különböző aláírásokkal, valamennyi az 503. ejtőernyős gyalogsági ezred második zászlóaljának katonáitól származott.

Az Olympian szerkesztősége két ilyen levelet is kapott, persze más-más aláírással. A lap egyiket sem közölte, mivel úgymond formaleveket nem szokásuk publikálni.

Az öt bekezdésből álló, gépelt levél azokról az erőfeszítésekről számol be, amelyeket a katonák tesznek például a rendőrség és a tűzoltóság újjáélesztésére, valamint a víz- és szennyvízhálózat helyreállítására az észak-iraki Kirkukban, ahol az egység állomásozik.

„Nagyban helyreállt a lakosok életminősége és biztonsága, és mi nagyban hozzájárultunk ahhoz, hogy ez így történt” – áll az idilli állapotokat sugalló levélben, amelynek szerzője arról is beszámol, hogy „az emberek integetnek az elhaladó csapatoknak, és gyerekek szaladnak a katonákhoz, hogy kezet rázhassanak velük, és köszönetet mondhassanak nekik”.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik