Belföld

Létszámcsökkentés a titkosszolgálatoknál

A védelmi felülvizsgálat nem csak a Katonai Felderítő Hivatalt, hanem a Katonai Biztonsági Hivatalt is érinti, mindkét szervezetnél létszámcsökkentést tervez jövőre a szaktárca - mondta a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs főigazgatója.

A távozóknak a civil szolgálatoknál, valamint a rendőrségnél, vagy a büntetés-végrehajtásban kínálnak munkát – tette hozzá Matyuc Péter a Magyar Nemzet szerdai írása kapcsán. Matyuc Péter a létszámcsökkentés mértékéről nem kívánt nyilatkozni.

A napilap írása szerint csaknem háromszáz munkatársat küldenek el a Katonai Felderítő Hivatal állományából. Mindezt a miniszter azzal indokolta, hogy a ma már baráti országnak számító államok irányába végzett, hagyományos rádiófelderítés helyett a személyes felderítés vált fontossá.

Juhász Ferenc szeptemberben jelentette be, hogy a Katonai Biztonsági Hivatalt és a Katonai Felderítő Hivatalt is érinti a védelmi felülvizsgálat, a Honvédelmi Minisztérium mindkét szervezetnél létszám- és költségcsökkentést tervez a következő évben.

A miniszter akkor arra a kérdésre, hogy milyen arányú létszám- és költségcsökkentést terveznek, úgy válaszolt: “jelentőset”. Mint mondta, a védelmi felülvizsgálat során megfogalmazott átalakítási tervek a Magyar Honvédség és a Honvédelmi Minisztérium egészére vonatkoznak, így érintik a katonai szakszolgálatokat is.

A miniszter akkor azt is hangsúlyozta, hogy “új a biztonsági környezet. Azok a szomszédok, akik még tegnap mint megfigyelendő szerepeltek, holnapután már szövetségesként, együttműködő partnerként szerepelnek. Ott már kevéssé kell rádióforgalmazást figyelnünk, hiszen a természetes, normális politikai kapcsolatrendszerben meg fogjuk kapni az összes olyan információt, amit korábban csak hírszerzési úton-módon kaphattunk meg.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik