Belföld

Lecserélik a mosolygós Szaddamot

Irakban megkezdődött szerdán az új dinárok kibocsátása, a Szaddám Huszein mosolygó képmását hordozó régi bankjegyek lecserélése.

Az irakiaknak október 15-től számítva három hónap áll rendelkezésre ahhoz, hogy a régi bankókat az új, hat címletben kibocsátandó új pénzekre váltsák át. Az új pénzeken iraki történelmi és kulturális motívumok láthatók.


Paul Bremer az amerikai polgári kormányzat vezetője júliusban jelentette be, hogy kivonják a forgalomból a régi pénzeket, amelyeket 1991-ben, a kuvaiti inváziót követő nemzetközi szankciók foganatosítása után vezettek be.


Bagdad a szankciók kényszere alatt döntött a bankóprés erőteljes működtetéséről. Az 1991 előtt nyomott pénzek, a köznyelvben csak ” svájci dinárként” emlegetett pénzek is forgalomban vannak mindmáig.


A “svájci dinárt” különben Nagy Britanniában nyomták és e pénzen nincs rajta Szaddám Huszein képmása. Ez a pénzt az ország Huszein által kevésbé ellenőrzött térségeiben, így a kurdok lakta északi vidékeken használják. Az új pénz bevezetésével tehát ismét megteremtik az egységes iraki pénzt.


Az újonnan kibocsátandó dinárok értéke megegyezik a régiekével, ám a ” svájci dinárokat” 150 új dinárra váltják majd át. Az új pénzt szabadon lehet majd átváltani a dollárra, vagy más külföldi valutára. Változást jelent, hogy az eddig szinte kizárólagosan használt 250 dináros értékű (0,12 eurós) bankjegyek helyett bőséges lesz az ellátás az egyéb címletekből is.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik