Belföld

Kína embert küldött az űrbe

Egy kínai űrrakéta a Góbi-sivatagból indulva elhagyta a Földet magyar idő szerint hajnali két órakor. Fedélzetén tartózkodott Yang Liwei hadnagy, az első, saját készítésű kínai űrhajó asztronautája.

Az űrhajó Jiuquan bázisáról indult útjára, majd Föld körüli pályára állt. A fedélzetén volt az első olyan kínai űrhajós, aki saját országának űrjárművével lépett ki a Föld légköréből – adta hírül a BBC.

Kína ezzel a harmadik olyan ország lett a Földön, amelyik képes volt embert küldeni a világűrbe. A Hosszú Menetelés 2F (angol néven: Long March 2F) típusú rakétával hajtott űrhajó a Shenzhou V nevet viseli.


Tíz perc alatt állt Föld körüli pályára


A Shenzhou V tíz perc alatt érte el az orbitális, azaz Föld körüli pályát. Az űrhajó fedélzetén egyetlen asztronauta tartózkodott, Yang Liwei, aki várhatóan 14-szer kerüli meg a Földet és körülbelül 21 órát tölt az űrben.

A kínai elnök, Hu Jintao a BBC szerint jelen volt a kilövésnél, és úgy nyilatkozott, hogy ez „dicsőséget jelent nagy hazájának és kezdeti győzelmet is egyben az ország első űrrepülése alkalmából”.

Mint ismeretes, Kína előtt csak az Egyesült Államok és a Szovjetunió volt képes embereket küldeni a világűrbe.


Liwei jól érzi magát


Yang Liwei máris nyilatkozott: „Jól érzem magam, holnap látjuk egymást” – üzente az irányítóközpontnak az űrből. A kilövést eredetileg élőben közvetítették volna Kínában, de az állami televízió végül úgy döntött, hogy csak később vetítik le ezeket a pillanatokat.

Ugyanakkor a tévé mégiscsak megszakította adását, hogy bejelentse a sikeres kilövés tényét. A kínai tévécsatorna, az angol nyelvű CCTV-9 kommentátora, az amerikai asztronauta, az elsőként a Holdra lépő Neil Armstrong szavaira utalva megjegyezte: „ha ezek kis lépések voltak, akkor mi most egy óriási lépést tettünk az űrbe”.


Úttörők és a hadnagy


A 38 éves Yang Liwei a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg hadnagya. Nevét csak akkor tették közzé, amikor bejelentették az űrhajó fellövését. Liwei három órával a kilövés előtt szállt be kabinjába, az őt üdvözlő, léggömböket kezükben tartó gyerekek között elhaladva.

Liwei a magasban állítólag a Shenzhou V vezérléséről szóló útmutatót böngészi, ugyanakkor a hivatalos közlemények szerint „nagyon összeszedett és egyben könnyedén viseli az utat”. Az első saját gyártmányú űrhajón utazó kínai asztronauta étrendje is ismertté vált időközben: fagyasztott-szárított disznóhúst eszik fokhagyma-szósszal és sült rizzsel. Teát is iszik mindehhez.


Szovjet mintára, saját erőből


A Shenzhou V a szovjet Szojuz űrhajók mintájára készült. Ugyanakkor a kínaiak jelentős változtatásokat hajtottak végre az eredeti modellen. Ezért az ázsiai országban a saját gyártmányuknak tekintik a Shenzhou V-öt, amely nemzeti büszkeség tárgyává lett az utóbbi években.

A beszállás előtt Liwei ennek jegyében így nyilatkozott: „nem fogok csalódást okozni a hazámnak. Teljes koncentrációval fogok végrehajtani minden manővert és dicsőséget szerzek a Kínai Népi Felszabadító Hadseregnek”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik