Belföld

Kevesebb pénzt szánnának táppénzre

A táppénz mérséklését javasolja a jövő évi költségvetési törvénytervezet – derül ki a Népszabadság birtokába jutott dokumentumból. A javaslat szerint 2004-ben a ma a kereset 70 százalékát kitevő táppénz 65 százalékra, az eddig 65 százalékos pedig 60 százalékra mérséklődne.

Nem járnának jól azok sem, akik munkaviszonyuk megszűnése után betegszenek meg, mert ezt követően a korábbi 180 helyett csak 30 napig lennének jogosultak a táppénzre.

A jelenlegi szabályozás szerint az kaphat táppénzt, aki járulékot fizet, és munkaviszonya idején, illetve annak megszűnését követő három napon belül megbetegszik. Ezt az ellátást maximum egy évig folyósítja az egészségbiztosító. Azt, hogy betegsége esetén kinek mennyi táppénz jár, jövedelme napi átlaga alapján számolják ki.

Most, ha valaki legalább két éve fizet járulékot, akkor a napi átlagkeresete 70 százalékát kapja a betegség idejére, ha ennél rövidebb időn belül kötötte a biztosítást, akkor 65 százalékot kap. Kórházi kezelés idején a táppénz összege egységesen a napi átlagkeresett 65 százaléka. Jövőre ezt is öt százalékkal mérsékelnék, és 10 700 forintban maximálnák a táppénz kiszámítására szolgáló napi kereset összegét.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik