Belföld

Jövőre is nagy lesz a német deficit

A német pénzügyminisztérium szerdán kétségbe vonta azokat az értesüléseket, amelyek szerint jövőre 35-40 milliárd eurós államháztartási hiánnyal kell számolnia Németországnak.

Még nincsenek olyan adatok, amelyek alapján bízvást meg lehetne becsülni a deficit mértékét – mondta a minisztérium szóvivője, miközben a Handelsblatt című lap a gyenge konjunktúra és a kieső adóbevételek miatt 35 milliárd euróra becsülte a jövő évi hiányt, mások még ennél is többre. Michael Meister, a kereszténydemokrata unió (CDU) pénzügyi szakértője jövőre 45 milliárdos deficitet is lehetségesnek tart.

Az idei évre “rekordgyanús”, több mint 40 milliárd euró körüli államháztartási deficitet prognosztizálnak, több mint a dupláját az eredetileg tervezettnek.

Hans Eichel pénzügyminiszter az idei és a jövő évi hiány megtervezésekor részben abból indult ki, hogy 2003-ban 0,75 százalékkal, jövőre pedig két százalékkal növekszik a német gazdaság. Ezeket a prognózisokat minden bizonnyal korrigálni fogják, így módosulnak a költségvetési számok is. Szakemberek nem tartják kizártnak, hogy a 0,75 százalékot 0,25-re viszik le, a két százalékot pedig 1,75-re, esetleg másfél százalékra.

Eichel azt ismételgeti, hogy nehéz lesz betartani az euróövezet országaira vonatkozó három százalékos felső határt, de Németország törekszik erre. A szabályok értelmében az euróövezet országaiban az államháztartási hiánynak nem szabad meghaladnia a GDP három százalékát.

Németország és Franciaország már huzamosabb ideje a szabály rugalmas értelmezését sürgeti, mondván, hogy a stabilitásnak nem szabad károsítania a növekedés esélyeit. Németország jövőre harmadszor lépné át a három százalékot, amennyiben beigazolódnának a feltevések.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik