Belföld

Új amerikai támaszpont Magyarországon?

A terrorizmus elleni háború átrendezi az Egyesült Államok globális katonai jelenlétét, ami új magyarországi támaszpontok létesítését is jelentheti - áll a legnagyobb brit stratégiai kutatóintézet Londonban közzétett éves jelentésében. A dokumentum szerint az iraki háború fokozta a terrorveszélyt.

A hidegháború idejéből örökölt katonai támaszpontrendszer eleminek földrajzi elhelyezkedése nem felel meg a terrorizmus elleni háborúhoz szükségesnek tartott gyors, rugalmas globális bevethetőség követelményének – erre a következtetésre jutott az amerikai védelmi minisztérium a világ katonai és biztonsági helyzetéről kiadott 360 oldalas brit jelentés szerint. A Military Balance 2003-2004 című dokumentumot a brit Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézete (IISS) állította össze.

Az IISS tanulmánya szerint az amerikai kormány a katonai erő átrendezésének jegyében támaszpontok bezárására készül Németországban, és új létesítmények megnyitását tervezi Magyarországon, Romániában, Lengyelországban és Bulgáriában. Ezek az új támaszpontok közelebb lennének a közel-keleti és a közép-ázsiai térséghez, és fenntartásuk is olcsóbb lenne – áll az éves összefoglalóban.

A nemzetközi terrorizmus jelenlegi ütőképességéről a brit intézet tanulmánya azt írta: az iraki háború megfosztotta a két évvel ezelőtti amerikai merényletekért felelősnek tartott al-Kaida terrorhálózatot a tömegpusztító fegyverek egy lehetséges beszerzési forrásától, és “elbátortalanította” a terrorizmus olyan állami támogatóit, mint Szíria vagy Irán. Mindemellett azonban az iraki fegyveres beavatkozás felszította az indulatokat a radikális muszlim tömegekben, és ezzel szélesítette az al-Kaida által toborozhatók táborát. Ezt a hatást tovább fogja erősíteni, ha a szövetségesek nem lesznek képesek rábukkanni az Irakban általuk vélelmezett – és a háború fő indokául szolgáló – tömegpusztító fegyverekre – áll az IISS tanulmányában.

A jelentés szerint az al-Kaida támadóképességének és mozgásának korlátozása nem jelenti azt, hogy a szervezet – amely szerint a “zsidó-keresztény nyugat” megalázza az iszlámot – végleg letett volna az erőszakról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik