Belföld

Diákhitel: közel 14 ezer új ügyfél

A 2003/2004-as tanév első utalási napján 13.737 egyetemista, főiskolás hallgató részére folyósították először a diákhitelt, velük együtt 141.129-re emelkedett a diákhitel-szerződéssel rendelkezők száma. - tájékoztatta a Diákhitel Központ az MTI-t.

A mostani utalás alkalmával, minden eddiginél nagyobb összeget, 6,9 milliárd forintot fizettek ki, mivel a jogosultak egyszerre kapták meg a szeptemberi, illetve októberi járandóságukat, valamint – akik egy összegben kérték – a teljes szemeszterre járó hitelüket – tartalmazza a tájékoztató.

A közlemény szerint ugyanakkor nagyon magas, közel 20 ezer azoknak a száma, akik nem jutottak hozzá a hitelhez, döntő többségük későn – szeptember második felében vagy azután iratkozott be tanintézetébe, illetve néhány százan a nyilvántartásukhoz szükséges módosult adataikat szeptember 15-e után nem jelentették be a Diákhitel Központnak, vagy még egyáltalán nem tették meg.

Ezeknek a hallgatóknak, ha október 15-ig rendezik a hiányosságaikat, először november 15-én utalják át a hitelt, szeptembertől visszamenőleg.

Szintén nem kaphatta meg most diákhitelét az a néhány száz hallgató, akik késve vagy egyáltalán nem jelentették be a Diákhitel Központnak, hogy az új tanulmányi évben egy szakváltást követően új képzésben kezdték meg a tanulmányaikat (Az erre a célra rendszeresített “Módosító adatlap” a központ honlapjáról – www.diakhitel.hu – is letölthető).

Azok a “túlcsúszó” kreditesek sem kaptak most pénzt, akik 2002. december 31-e előtt kötöttek szerződést, és még nem jelentették be, hogy ilyen képzésben vesznek részt. A 2003. január 1-je után kötött szerződések esetén nincs bejelentési kötelezettség – hívta fel a figyelmet a központ.

Akik azonban nem jelentették még be a szakváltásukat, azokat a Diákhitel Központ Rt. – az előző hallgatói jogviszonyuk megszűnése okán – értelemszerűen törlesztőként tartja nyilván mindaddig, amíg be nem jelentik az új képzésüket.

A mostani tanév kezdetén a felsőoktatási intézmények nagy részénél – a korszerűsítés jegyében – informatikai fejlesztéseket hajtottak végre, és az új nyilvántartási rendszerek használata során néhány hallgató, habár időben beiratkozott, vagy új ügyfélként időben leadta igénylési lapját, mégsem kapta meg most a pénzét. Ezen hallgatók – adataik egyeztetése után – október végéig, pótfolyósítás keretében jutnak diákhitelükhöz.

A DK tájékoztatása szerint 4.883-an nem fejezték be az előző szemesztert vagy a mostani félévet halasztják. Az ő diákhitel-folyósításuk mindaddig automatikusan felfüggesztésre kerül, amíg nem folytatják tanulmányaikat.

Akik csak lekésték a szeptember 15-i bejelentési határidőt, azok novemberben megkaphatják visszamenőleg a járandóságukat.

A következő, november 15-i folyósításhoz az igénylések beadási határnapja október 15-e.

A központ tájékoztatása szerint a diákhitel töretlen népszerűségét mutatja, hogy augusztus közepétől a kedvezményesen hívható info-vonal, a 06-40-24-00-24 több mint 40.000 hívást fogadott, és a honlap látogatásainak száma is közelítette a 40 ezret.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik