Belföld

Diákhitel: közel 14 ezer új ügyfél

A 2003/2004-as tanév első utalási napján 13.737 egyetemista, főiskolás hallgató részére folyósították először a diákhitelt, velük együtt 141.129-re emelkedett a diákhitel-szerződéssel rendelkezők száma. - tájékoztatta a Diákhitel Központ az MTI-t.

A mostani utalás alkalmával, minden eddiginél nagyobb összeget, 6,9 milliárd forintot fizettek ki, mivel a jogosultak egyszerre kapták meg a szeptemberi, illetve októberi járandóságukat, valamint – akik egy összegben kérték – a teljes szemeszterre járó hitelüket – tartalmazza a tájékoztató.

A közlemény szerint ugyanakkor nagyon magas, közel 20 ezer azoknak a száma, akik nem jutottak hozzá a hitelhez, döntő többségük későn – szeptember második felében vagy azután iratkozott be tanintézetébe, illetve néhány százan a nyilvántartásukhoz szükséges módosult adataikat szeptember 15-e után nem jelentették be a Diákhitel Központnak, vagy még egyáltalán nem tették meg.

Ezeknek a hallgatóknak, ha október 15-ig rendezik a hiányosságaikat, először november 15-én utalják át a hitelt, szeptembertől visszamenőleg.

Szintén nem kaphatta meg most diákhitelét az a néhány száz hallgató, akik késve vagy egyáltalán nem jelentették be a Diákhitel Központnak, hogy az új tanulmányi évben egy szakváltást követően új képzésben kezdték meg a tanulmányaikat (Az erre a célra rendszeresített “Módosító adatlap” a központ honlapjáról – www.diakhitel.hu – is letölthető).

Azok a “túlcsúszó” kreditesek sem kaptak most pénzt, akik 2002. december 31-e előtt kötöttek szerződést, és még nem jelentették be, hogy ilyen képzésben vesznek részt. A 2003. január 1-je után kötött szerződések esetén nincs bejelentési kötelezettség – hívta fel a figyelmet a központ.

Akik azonban nem jelentették még be a szakváltásukat, azokat a Diákhitel Központ Rt. – az előző hallgatói jogviszonyuk megszűnése okán – értelemszerűen törlesztőként tartja nyilván mindaddig, amíg be nem jelentik az új képzésüket.

A mostani tanév kezdetén a felsőoktatási intézmények nagy részénél – a korszerűsítés jegyében – informatikai fejlesztéseket hajtottak végre, és az új nyilvántartási rendszerek használata során néhány hallgató, habár időben beiratkozott, vagy új ügyfélként időben leadta igénylési lapját, mégsem kapta meg most a pénzét. Ezen hallgatók – adataik egyeztetése után – október végéig, pótfolyósítás keretében jutnak diákhitelükhöz.

A DK tájékoztatása szerint 4.883-an nem fejezték be az előző szemesztert vagy a mostani félévet halasztják. Az ő diákhitel-folyósításuk mindaddig automatikusan felfüggesztésre kerül, amíg nem folytatják tanulmányaikat.

Akik csak lekésték a szeptember 15-i bejelentési határidőt, azok novemberben megkaphatják visszamenőleg a járandóságukat.

A következő, november 15-i folyósításhoz az igénylések beadási határnapja október 15-e.

A központ tájékoztatása szerint a diákhitel töretlen népszerűségét mutatja, hogy augusztus közepétől a kedvezményesen hívható info-vonal, a 06-40-24-00-24 több mint 40.000 hívást fogadott, és a honlap látogatásainak száma is közelítette a 40 ezret.

Címkék: archívum

Ajánlott videó mutasd mind

Canadian blue helmets check their weapons, 17 April 1993 near Tuzla's airport, waiting to depart for the Moslem enclave of Srebrenica, where some 30000 refugees hope to be evacuated from. (Photo by PASCAL GUYOT / AFP)

Befogod a szádat, nem beszélsz róla

Békefenntartók voltak, de azzal vádolják őket, hogy asszisztáltak egy népirtáshoz. A boszniai háború után sokan nem tudták újrakezdeni az életüket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Budapest, 2013. március 8.
Sertéshúskínálat árcédulával a Fõvám téri Központi Vásárcsarnok egyik hentesüzletének (standjának) pultjában.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítõje vállalja a felelõsséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.