Belföld

Chirac német megbízatása – EU-csúcson képviseli Berlint

Jacques Chirac francia elnök képviseli Németországot az e heti EU-csúcstalálkozó utolsó napján. A történelmi jelentőségű eseményről német kormányzati források számoltak be.

Chirac francia elnök helyettesíti Schröder német kancellárt az Európai Unió e heti megbeszéléseinek utolsó napján – adta hírül a BBC. A párizsi politikust azért kérték fel a németek, mert Schrödernek egy sorsdöntő
Chirac német megbízatása – EU-csúcson képviseli Berlint 1

jelentőségű parlamenti szavazásra kell hazautaznia. Az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva egy német kormányzati illetékes elmondta: „erre korábban nem volt példa, de jól mutatja, hogy mennyire közel állunk egymáshoz”. 


Schröder kancellár és Joschka Fischer német külügyminiszter Brüsszelből tehát egy nappal korábban, csütörtökön utazik haza, mert szeretnék a parlamenten átvinni az új munkaügyi reformokat, amelyek kulcsfontosságúak a szociáldemokratákból és zöldekből álló koalíció számára. Így pénteken Jacques Chiracra hárul a feladat, hogy Németország érdekeit képviselje az Európai Unióban. Schrödernek egyébként saját pártján belül kell rendet tennie ahhoz, hogy áthidalhassa a kormányzati problémákat – jegyzi meg a BBC. 

 Nem lesz olyan fontos a péntek

A Spiegel Online megemlíti, hogy pénteken már nem lesz szó rendkívüli fontosságú ügyekről az EU-csúcson. Tulajdonképpen egy másfél-két órás tanácskozásra kerül sor, amelyen a csúcs végkövetkeztetéseiről szóló írásos dokumentumot tekintik át és fogadják várhatóan el az államok vezetői.

Gazdasági kérdésekben is összhangban vannak

A BBC kommentátorai máris megjegyzik, hogy „a német-francia együttműködés motorja még soha nem működött ilyen olajozottan”. A brit megfigyelők megállapítják, hogy mindkét nagy európai ország ellenezte az amerikaiak által vezetett Irak elleni katonai akciót, és az európai alkotmány tervezetének kidolgozásakor is szorosan együttműködtek. Németország és Franciaország álláspontja más nemzetközi kérdésekben is annyira hasonló, hogy Berlin nyugodtan megbízhatja Párizst érdekeinek képviseletével.

De nemcsak a nemzetközi, hanem a pénzügyi, költségvetési kérdésekről is egyformán vagy hasonlóképpen vélekedik Berlin és Párizs. Mindkét ország megvédte például a másikat, amikor az Európai Unió illetékesei bírálták őket a magas költségvetési deficit miatt.



Chirac német megbízatása – EU-csúcson képviseli Berlint 2

A németek is örülnek


A német Spiegel Online – amely elsőként számolt be Chirac német megbízatásáról – szintén elismerően ír a francia elnök szerepvállalásáról. A Der Spiegel internetes változata szerint szimbolikus jelentősége van a mostani lépésnek, a két európai vezető hatalomnak még soha nem volt ilyen jó a viszonya.

A német lap persze hozzáteszi, hogy a csúcstalálkozó idején magas rangú német hivatalnokok várakoznak majd az előszobában, hogy szükség esetén felhívhassák a kancellárt. Előfordulhatnak ugyanis olyan ügyek, amelyeknél Chirac, bár szívesen vállalta a németek felkérését, nem akar Schröder megkérdezése nélkül dönteni. 

Az üzleti lap is értékeli a gesztust

A Financial Times Deutschland (FTD) brit-német üzleti lap kiemeli: az Európai Unió történetében még nem volt példa arra, hogy valamelyik tagállamot egy másik ország első embere képviselje. Mindez természetesen a két ország szoros együttműködésén alapulhat – jegyzi meg az FTD.


Az üzleti lap szerint az EU-csúcson nemcsak egyszerű kormányzati közös nyilatkozatok elfogadása várható. Az európai alkotmány tervezetén is tovább dolgoznak az állam- és kormányfők, továbbá gazdasági ügyek is szóba kerülnek, így például az uniós növekedési politika.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik