Belföld

Tőkét emel és kelet-európai befektetésekre készül a Meinl-Immo

Az elmúlt év novembere óta a bécsi tőzsdén jegyzett Meinl European Land, a Meinl Bank ingatlan befektetési leányvállalata hamarosan újabb tőkebevonó kibocsátással jelenik meg a piacon. A befolyó összegből kelet-európai ingatlan befektetéseket terveznek finanszírozni 50-100 millió euró értékben.

Öt konkrét objektum, nevezetesen szlovákiai, csehországi és magyarországi szupermarket vásárlása van napirenden, melyek közül három befektetést valósíthatnak meg. Csehországban és Magyarországon már 73, összesen 161.600 négyzetméter alapterületű ingatlanra tett szert a Meinl European Land 90 millió euró ellenében. Romániában a társaság üzleti és jogi megfontolásból egyelőre nem tervez befektetéseket.

A magyar és cseh ingatlan befektetések 9-10 százalékos hozamot nyújtanak. A Meinl European Land véleménye szerint az ingatlan befektetések jelentik az egyetlen olyan területet, ahol a csatlakozás eredményét még nem építették be az árakba. Összehasonlításképpen : a bécsi ingatlan befektetések átlagosan 5,5-6,0 százalékos hozammal dolgoznak.

A kelet-európai élelmiszer kiskereskedelmi infrastruktúrába történő befektetések ideális időponthoz érkeztek. A szektor még a terjeszkedés második fázisában tart, azaz messze van a telítettségtől. Magyarországon és Csehországban minden ezer lakosra 50 négyzetméter kiskereskedelmi értékesítési alapterület esik, szemben a 150 négyzetméteres nyugat-európai átlaggal. Emellett folyamatosan enyhül a befektetések kozkázati eleme. Az átlagosan havi öt euró/négyzetméteres bérleti díj is emelkedési potenciállal bír.

Szerdán a “Meinl-Immo” részvénye az egyéb jegyzett kategóriából a standard jegyzések körébe lép előre. A novemberi bevezetés óta a papír árfolyama több mint hét százalékkal javult és az Immofinanz kimutatása szerint néhány hónapja a második legnagyobb forgalmat bonyolítja az ingatlan ágazat részvényei között. A legutóbbi kibocsátáskor hárommillió új részvénnyel 35 millió euróról 50 millió euróra emelték az alaptőkét. A kibocsátással együtt jelenleg 10 millió részvény van forgalomban. Az árfolyam 11,90 euró körül áll. A legnagyobb részvényesek a brit Caledonia Investment Plc. 22,67 százalékkal (eredetileg 63 százalék) valamint a Meinl Bank 13 százalékkal.

Az Ahold holland kiskereskedelmi lánc körül kialakult botrány csak azon a hét százalékos felületen érintheti a Meinl European Land üzleti eredményét, amelyet a csehországi ingatlan alapterületből közül egy Ahold leányvállalat vett bérbe. Magyarországon a bérlemények alapterületéből a belga Delhaize Csemege kétharmados arányban, a Rewe érdekeltségébe tartozó Penny pedig 20 százalékos arányban veszi ki a részét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik