Belföld

A pénzügyminiszter nem kutat az adózók adatai után

A pénzügyminisztérium közleményben reagált a hétfői hírre, miszerint a pénzügyminiszter jövőre már betekinthet az adózók irataiba, és megváltoztathatja az APEH vagy a VPOP döntéseit.

A hírt több napilap is átvette, holott a valóság az, hogy a Pénzügyminisztérium egyszerűen újrakodifikálta az adózás rendjéről szóló törvényt, amely már a jelenlegi formájában is tartalmazza mindezeket a felhatalmazásokat – tartalmazza a tárca közleménye.

A hatályos jogszabályok szerint a mindenkori pénzügyminiszter felügyeli az adóhatóságot és pénzügyőrséget, márpedig egy szervezet felügyelete nem annyira jog, mint inkább kötelesség a magyar joggyakorlatban, megfelelő felhatalmazások nélkül pedig nem tud eleget tenni ennek a kötelezettségének. A mindenkori pénzügyminiszter ezért már a jelenleg hatályos jogszabályok szerint is megsemmisítheti az említett szervezetek törvénysértő határozatait, és már ma is van felhatalmazása arra, hogy tájékoztatást kérjen bármely adózó ügyéről – jegyzi meg a közlemény.

László Csaba pénzügyminiszter hivatalba lépése óta egyetlen egyszer sem kért tájékoztatást konkrét adózóról – tájékoztatott a minisztérium.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik