Belföld

Nincs infláció a cseheknél

Csehországban nem utalnak érezhető infláció kezdetére a termelői árak. Szeptemberben az ipari termelői árak 0,4 százalékkal emelkedtek az augusztusihoz képest, de nem változtak a tavaly szeptemberihez képest - jelentették a cseh statisztikai hivatalban kedden.

Csehországban szeptemberben huszadik hónapja nem emelkedtek az ipari termelői árak tizenkét havi összehasonlításban. A szeptemberi havi drágulást elsősorban az olajárak okozták.

Csehországban szeptemberben ismét csökkentek a fogyasztói árak: átlagosan 0,5 százalékkal augusztushoz képest. Tavaly szeptemberhez képest nem változtak a fogyasztói árak az átlag szintjén.

Augusztusban 0,2 százalékos havi és 0,1 százalékos tizenkét havi defláció volt Csehországban. A szeptemberrel zárult tizenkét hónapban az átlagos infláció nulla százalékos volt Csehországban, az augusztussal zárult tizenkét hónap 0,1 százalékos inflációs átlaga után.

A cseh jegybank korábban az infláció fokozatos növekedését jósolta az év hátralévő részére. Azonban, elemzők szerint, az előrejelzésnek ismét ellentmondó tényadat sem készteti kamatcsökkentésre a Cseh Nemzeti Bankot, mert a bankban továbbra is tartja magát a meggyőződés, hogy fokozatosan ismét visszatér az áremelkedés, részben a jövő év eleji adóemelések miatt. Jövő év végére a Cseh Nemzeti Bank 2,5-3,9 százalékos célsávot tart érvényben a tizenkét havi inflációra.

A fogyasztóiár-infláció júliusban 0,1 százalékos volt Csehországban, de az egy évvel azelőttihez képest ugyancsak 0,1 százalékos árcsökkenés mutatkozott. Júniusban 0,3 százalékos volt az infláció az egy évvel azelőttihez képest, a májusi nulla százalék után.

A defláció májusban szűnt meg – a jelek szerint átmenetileg – Csehországban, addig idén minden hónapban csökkentek a fogyasztói árak tizenkét havi összehasonlításban. Áprilisban a fogyasztói árak 0,1 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól, a januárban, februárban és márciusban rendre 0,4 százalékos tizenkét havi csökkenés után.

Csehország gazdasága 2,1 százalékkal bővült a második negyedévben az egy évvel korábbihoz képest, lassulva az első negyedévi 2,4 százalékos ütemről, ugyancsak az egy évvel azelőttihez viszonyítva. Az első félévben a cseh GDP átlagosan 2,3 százalékkal volt nagyobb, mint a tavalyi első félévben. A tavalyi egész évi átlagos gazdasági növekedés 2,0 százalékos volt Csehországban.

A lassulás, együtt a folytatódó deflációval, elvileg újabb pénzügypolitikai enyhítést valószínűsítene, de a Cseh Nemzeti Bankban nem látják sürgetőnek a helyzetet, hiszen a GDP-növekedés egyelőre jobb a tavalyi átlagnál, és a bankban gyorsuló év végi fellendülésre számítanak.

A Cseh Nemzeti Bank utoljára július végén enyhített irányadó kamatán, a kéthetes repon, negyed százalékponttal 2,00 százalékra, újabb alacsonysági rekordot állítva be az önálló Csehország történetében. A szint azonos az Európai Központi Bank (EKB) ugyancsak 2,00 százalékos, június elején fél százalékpontos csökkentéssel beállított alapkamatszintjével.

A cseh jegybank másfél éve követi az EKB kamatmozdulatait, hogy elvegye a teret a külföldi kötvénybefektetők konvergenciajátéka elől, amely korábban feltornászta a cseh korona árfolyamát. A cseh központi bank előzőleg júniusban is engedett negyed százalékpontot.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik