Belföld

Zuhan a forint, spekulációs hullám az állampapírpiacon

Hétfőn az állampapírok piacán is a külföldi befektetők eladása dominálta a kereskedést, a hozamszint átlagosan mintegy 15-20 bázisponttal emelkedett. Az euró árfolyama délelőtt megközelítette a 260 forintot.

A 2006/G hároméves államkötvény hozama 14 óra körül 8,27/17 százalék volt szemben a pénteki 7,97 százalékos másodpiaci benchmark-kal. A 2008/C ötéves államkötvény hozama 8,82/77 (pénteki benchmark: 7,60) volt, a 2014/C tízéves államkötvény hozama hétfőn délelőtt 7,14/07 százalékra nőtt (pénteki benchmark: 6,97 százalék).

Állampapírpiaci kereskedők szerint makrogazdasági adatok nem indokolják sem az állampapírpiaci hozamemelkedést, sem a forint zuhanását a bankközi devizapiacon. Az nem tudható, hogy ügyfélmegbízásokat teljesítettek-e a piacon aktív külföldi bankok – mondják a kereskedők, de valószínűbb, hogy spekulációs ügyleteket húzódnak a háttérben. A dealerek elmondása szerint csakúgy, mint a forint elleni januári spekuláció esetében, a legaktívabb most is a Deutsche Bank volt. Vannak olyan vélemények is, hogy bennfentes információk szivároghattak ki a kedden megjelenő szeptemberi inflációs adatokról, s a külföldi befektetők ebből kovácsolnak tőkét maguknak.

A forint hétfőn 13 óra körül 8,93 százalékon állt a sáv erős oldalán a bankközi devizapiacon, a nyitáskori 9,91 százalékos szintjénél csaknem 100 bázisponttal gyengébben.

A piacon értetlenül állnak a forint a zuhanása előtt. Adélelőtt folyamán londoni befektetők agresszív forinteladásáról számoltak be kereskedők, ami néhány bankot stop-loss pozíció zárásra kényszerített, ami tovább gyengítette a forintot.

A kedvezőtlen makróhíreket (magas költségvetési hiány, romló fizetési mérleg, megnövelt MNB inflációs célszint, csökkentett GDP előrejelzés) már korábban beárazta a piac. A következő árbefolyásoló tényező a holnap megjelenő KSH inflációs adat lehet. Amennyiben ez jelentősen meghaladná az 5%-ot, az a forint számára kedvezőtlen lenne.

A magyar valuta 8,49 és 9,91 százalék között ingadozott 13 óráig, az euróért a délelőtt folyamán 258,40 forintot is adtak, ami négy forintos drágulás a nyitáskori 254,40 forintos árfolyamhoz képest.

A dollár kurzusa 219,90/220,20 forinton állt hétfőn 13 óra körül, mintegy három-négy forinttal erősebben a reggel jegyzett 216,00 forintos árfolyamnál.

Az overnight piacon 9,30/50 százalékon maradtak a kamatok, a hosszabb lejáratokon azonban a megélénkült spekulációs swap pénzkereslet hatására mintegy 20 bázisponttal emelkedett a kamatszint. A hat hónapos kamat 9,00/20 százalékon, az egy éves 9,50/75 százalékon állt a kora délutáni órákban.

A nap további részében a dealerek már nem számítanak jelentős ármozgásra, amiben szerepet játszik az amerikai bankszünnap is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik