Belföld

Európában 13 milliárd eurót vitt el az aszály

Az EU gazdálkodói szervezete, a COPA-COGECA becslései szerint a nyári aszály legalább 13 milliárd eurós kárt okozott az uniós gazdáknak.

Az aszálytól leginkább sújtott országok Olaszország, Németország, Ausztria, Spanyolország, Franciaország és Portugália, valamint az újonnan belépők közül Észtország, Magyarország és Szlovákia – véli a szervezet.

Az átfogó aszály- és erdőtűz károkat jelenleg 13,1 milliárd euróra becsli a COPA-COGECA, és rámutat, hogy a szárazság és a hőség jelentős gazdasági, társadalmi és környezeti negatív hatásokkal járt. Franciaországban – az EU egyik fő gabonatermelőjében – a szervezet 60 százalékos, Olaszországban 40 százalékos hiányt valószínűsít a takarmányellátásban.

A múlt hónapban a szervezet az EU gabonatermésében 23 millió tonnás veszteséget valószínűsített, és így az idei éves uniós gabonatermést 186 millió tonnára várta. A gabonafélék közül leginkább a búzát és a kukoricát érintette az aszály, a szervezet szerint az EU búzatermése 83 millió tonna lehet az idén, a tavalyi 93 millió tonna után. A kukoricatermés 21 százalékkal 32,5 millió tonnára eshet vissza, rozsból pedig valószínűsíthetően csak 3,3 millió tonnát takarítottak be, 30 százalékkal kevesebbet a tavalyinál.

A COPA-COGECA becslései szerint azonban a rosszabb termés nem vezet pótlólagos nyomáshoz a belső piaci ellátásban. Közölték, hogy mivel több mint 6 millió tonna gabona a kötelező importkvóta szerződéses alapon, és több mint 10 millió tonna áll rendelkezésre a tartalékokból, az EU évi 190 millió tonnás gabonaszükséglete továbbra is fedezhető, és az export is folytatódhat a hagyományos vásárlók számára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik