Belföld

Kereszttűz alá került az oktatásügy

admin

2003. 10. 10. 10:14

Jövőre nő az ingyenes tankönyvre és a kedvezményes étkeztetésre fordított pénz, de csökken a diákok utazási kedvezménye. Sió László több ponton támadja a jövő évi elképzelést.

Magyar Bálint elmondta: több mint 8 milliárd forintra bővül az ingyenes tankönyvtámogatás kerete, így 700-750 ezer diák kaphat térítésmentesen tankönyvet. Több mint 27 milliárd forintra nő az ingyenes és kedvezményes étkezés támogatása, így 400 ezer óvodás és iskolás kaphat 50 százalékos kedvezményes és 100 ezer óvodás ingyenes ellátást. Magyar Bálint ugyanakkor hozzátette, hogy csökkenni fog a diákok utazási kedvezménye.

Sió szerint lehetetlen helyzet várható

“A sajtótájékoztatóról szóló jelentést olvasva úgy tűnik, hogy létezik egy másik költségvetés is, ami egyetlen példányban van csak meg, és Magyar Bálint tulajdonában van” – mondta el Sió László, a Fidesz oktatási műhelyének vezetője. “A költségvetés, ami az Országgyűlés elé be lett terjesztve, sajnos, nem ilyen vidám képet sugall, mind a felsőoktatás, mind a közoktatás területén megjósolhatók az intézményi csődök, hiszen nem növekednek a működési előirányzatok, nem növekednek a bérek, sőt egyes esetekben csökkennek a személyi juttatásra szánt források” – mondta Sió.

“Mi úgy látjuk, hogy a következő évben minden egyes intézményi fenntartónak lehetetlen helyzettel kell szembenéznie. Jól jelzi ezt, hogy például a közoktatás területén az idei 70-100 milliárd forintos hiányt tovább görgetik maguk előtt, sőt még valamelyest növelik is majd ezt, hiszen a gáz, villany Áfa-emelés miatt még drágább lesz a működési költség.” – ismertette a Fidesz álláspontját Sió László. 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

View of the Cerro Azul, in the Serrania La Lindosa -which had been declared Protected Archaeological Site of Colombia last May- in the Amazonian jungle department of Guaviare, Colombia, on July 2, 2018. 
Both the Serranias of Chiribiquete and La Lindosa had been closed to outsiders for many years during the armed conflict and are now opening up to scientific research.  / AFP PHOTO / Diana Sanchez

Egy lépésre vagyunk az összeomlástól

Pusztazámor, 2012. május 24.
A Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központ lerakójának tetején ürít egy kukásautó. A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. kukásautói szállítják a Budapesten keletkezett szemét egy részét a telepre.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.