Belföld

Kereszttűz alá került az oktatásügy

Jövőre nő az ingyenes tankönyvre és a kedvezményes étkeztetésre fordított pénz, de csökken a diákok utazási kedvezménye. Sió László több ponton támadja a jövő évi elképzelést.

Magyar Bálint elmondta: több mint 8 milliárd forintra bővül az ingyenes tankönyvtámogatás kerete, így 700-750 ezer diák kaphat térítésmentesen tankönyvet. Több mint 27 milliárd forintra nő az ingyenes és kedvezményes étkezés támogatása, így 400 ezer óvodás és iskolás kaphat 50 százalékos kedvezményes és 100 ezer óvodás ingyenes ellátást. Magyar Bálint ugyanakkor hozzátette, hogy csökkenni fog a diákok utazási kedvezménye.

Sió szerint lehetetlen helyzet várható

“A sajtótájékoztatóról szóló jelentést olvasva úgy tűnik, hogy létezik egy másik költségvetés is, ami egyetlen példányban van csak meg, és Magyar Bálint tulajdonában van” – mondta el Sió László, a Fidesz oktatási műhelyének vezetője. “A költségvetés, ami az Országgyűlés elé be lett terjesztve, sajnos, nem ilyen vidám képet sugall, mind a felsőoktatás, mind a közoktatás területén megjósolhatók az intézményi csődök, hiszen nem növekednek a működési előirányzatok, nem növekednek a bérek, sőt egyes esetekben csökkennek a személyi juttatásra szánt források” – mondta Sió.

“Mi úgy látjuk, hogy a következő évben minden egyes intézményi fenntartónak lehetetlen helyzettel kell szembenéznie. Jól jelzi ezt, hogy például a közoktatás területén az idei 70-100 milliárd forintos hiányt tovább görgetik maguk előtt, sőt még valamelyest növelik is majd ezt, hiszen a gáz, villany Áfa-emelés miatt még drágább lesz a működési költség.” – ismertette a Fidesz álláspontját Sió László. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik