Belföld

Fellendül a mukaerőpiac május 1-től

Magyarországon az európai uniós csatlakozás révén - közölte Burány Sándor csütörtökön Győrött a DVD- és CD-lejátszókat, a DVD-újraíró technológiát gyártó Győri Philips Kft.-nél tett látogatását követő sajtótájékoztatón.

A foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi tárca vezetője elmondta: foglalkoztatás-bővítésre, képzésekre, átképzésekre jövő évben több mint 60 milliárd forint jut. Ennek az összegnek nem egészen az egynegyed részét biztosítja a magyar költségvetés, a nagyobb hányad uniós forrás lesz.

A Philips győri üzemében háromezernél többen dolgoznak, közülük 1400-an Szlovákia magyar lakta területeiről járnak át. Hans-Martin Maier, a kft. ügyvezető igazgatója szerint ez a helyzet Magyarország EU-csatlakozását követően sem változik. Ennek szerinte az a magyarázata, hogy Győrött 4-5 százalékos a munkanélküliség, a Csallóközben viszont 20 százalékos. Kérdésre válaszolva az ügyvezető igazgató cáfolta azt a felvetést, miszerint a magyarországinál alacsonyabb szlovákiai munkabérek esetleg veszélyeztetik a magyarországi munkaerőt.

Hans-Martin Maier közölte: egy cégnél egyféle a bérszínvonal és a Philips azt a gyakorlatot folytatja, hogy a munkaerőt először mindig a magyar piacon keresi. A miniszter szólt arról, hogy a kormányváltás óta mintegy 90 ezerrel többen dolgoznak, mint tavaly májusban. Az elmúlt több mint egy évben hozzávetőleg 90 ezer munkahely szűnt meg és 180 ezer új munkahely jött létre. Problémaként vetette fel, hogy a magyar munkaerő nem elég mobil, aminek hátterében – mint rámutatott – a lakáshelyzet áll.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik