Belföld

Robertson a NATO erőinek átszervezését sürgeti

Az európai tagállamok döntéshozatalának áramvonalasítását, fegyveres erőik átszervezését sürgette Lord Robertson NATO-főtitkár az észak-atlanti szövetség védelmi minisztereinek és vezérkari főnökeinek Colorado Springs-i informális találkozóján.

Lord Robertson a találkozó első napján rendezett “szeminárium” tanulságairól szólt helyi idő szerint szerda este tartott sajtóértekezletén. A résztvevők, köztük Juhász Ferenc honvédelmi miniszter és Szenes Zoltán altábornagy, vezérkari főnök egy képzeletbeli válsághelyzet forgatókönyvének lehetséges változatait tanulmányozták, és megvizsgálták, hogy a 2006-ra teljes létszámban felálló NATO Reagáló Erő (NRF) milyen hatékonyan és gyorsan képes fellépni terrortámadások jelentette váratlan fenyegetésekkel szemben.

A szeminárium után, amelyet az illetékesek nem voltak hajlandók hadgyakorlatnak nevezni, Lord Robertson kijelentette, hogy “a jövőbeli válságok azonnali döntést követelnek a tagállamok fővárosaiban”. Úgy ítélte meg, hogy le kell fektetni a váratlan fenyegetés elleni katonai fellépés szabályait, ha a NATO meg akarja őrizni jelentőségét a globális terrorizmus korában. Figyelmeztetett, hogy aprónak induló válságok naggyá dagadhatnak, illetve több nagy válság is támadhat egy időben. Felszólította az európai tagállamokat, hogy fegyveres erőik átszervezésével az eddiginél több katonát tegyenek alkalmassá gyors bevetésre.

A kötetlen tanácskozásnak Lord Robertson szerint világos üzenete van: valódi, bevethető katonákra van szükség, nem papíron létező hadseregekre. Megjegyezte, hogy az Egyesült Államokat nem számolva a NATO többi 18 tagjának összesen 1,4-1,5 millió katonája van, de csak 55 ezer állomásozik határaikon kívül, mégis túlterheltségre panaszkodnak. Robertson a hírszerzés, illetve az értesülések elemzésének és megosztásának a fokozását is sürgette, valamint jobb munkakapcsolatok kialakítását az ENSZ-szel és az Európai Unióval.

A The New York Times csütörtöki száma szerint a szemináriumon tanulmányozott Dinamikus Reagálás 07 fedőnevű forgatókönyv azzal indult, hogy 2007-ben egy vörös-tengeri szigeten válság alakul ki. A NATO gyors reagálású erőt küldött a képzeletbeli szigetre a külföldi állampolgárok evakuálására. A helyi kormány együttműködött ugyan, de a szigetet terroristák támadták meg, cinkosaik pedig azzal fenyegetődztek, hogy vegyi és biofegyverekkel csapnak le Európában.

A NATO Reagáló Erő (NRF) létrehozásának terve szerint a szövetségnek képesnek kell lennie arra, hogy egy dandárt – ötezer katonát – a parancstól számított 5-30 napon belül bármikor és bárhol bevethessen a világon. A NRF három váltással, a haditengerészeti összetevővel és a napi 200 bevetésre képes légi ezreddel összesen mintegy 20 ezer katonából áll majd. Az első egységek október közepére lesznek bevethető állapotban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik