Belföld

Pisztollyal járhatnak a postások

Igazoltatatási jogot, és gázpisztolyt kapnak a postások. Az új postatörvény tervezete szerint a kézbesítőknek személyi igazolványt kell kérniük az ajánlott levelek átadásakor , biztonságuk növelésére pedig riasztófegyvert, gázsprayt és gázpisztolyt is tarthatnak maguknál - értesült a Népszabadság. Az új törvény tervezetét szakértők több ponton kifogásolták.

Végszükség esetére riasztófegyvert, gázpisztolyt, gázsprayt tarthatnak maguknál, egyes küldemények kézbesítésekor pedig személyi igazolványt kell kérniük a postásoknak januártól az új postatörvény szerint. Igaz, ahhoz, hogy az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) gondozásában tető alá hozott kerettörvény életbe lépjen, még csaknem kéttucat kormány- és miniszteri rendeletnek kell megszületnie.


A végrehajtási utasítások sorozatára azért lesz szükség, mert a jogszabály a technikai kérdésekről aprólékosan rendelkezik ugyan, a stratégiai kérdésekre azonban csak részben ad választ. Ami biztos: 2004 januárjától elkülönülnek egymástól az úgynevezett egyetemes, illetve a szabad piaci szolgáltatások. Az egyetemes szolgáltatások közé a két kilogrammnál nem nehezebb belföldi és nemzetközi levélküldemények, a 20 kilogrammot meg nem haladó csomagok, illetve a vakok írását tartalmazó, legfeljebb hétkilós küldemények kézbesítése tartozik majd. Ezeket a szolgáltatásokat csak a szigorú feltételeket teljesítő egyetemes szolgáltatók végezhetik, a szükséges engedély birtokában.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik