Belföld

A GVH egy pék-kartellt fülelt le

Előre egyeztetett áremelést hajtott végre a múlt év márciusában négy, Tiszafüred térségében működő sütőipari cég, ezért a Gazdasági Versenyhivatal versenyt korlátozó magatartás miatt ötszáz, illetve hatszáz ezer forintos bírságot szabott ki rájuk - közölte a GVH a csütörtökön.

A versenytanács megállapította, hogy négy vállalkozás, a Tiszafüredi FŐNIX Kereskedelmi-Vendéglátó és Szolgáltató Kft., a Szolnoki Sütőipari Rt., a JURA-PLUSSZ Termelő és Szolgáltató Kft., valamint Bede Jenő vállalkozó 2002. március 5-én egyeztetett a fehér kenyér minimális átadási áráról, majd áremelést valósított meg. Cselekményükkel gazdasági versenyt korlátozó magatartást tanúsítottak, jogsértést követtek el.

Az eljárást hat vállalkozás ellen indították, mivel feltételezhető volt, hogy egyeztették együttes, de különböző mértékű áremelési szándékukat. Hetedikként a Magyar Pékek Ipartestülete ellen is megindult az eljárás, mert felmerült annak gyanúja is, hogy az áregyeztetési megállapodások megszervezésében aktívan részt vett.

Ez nem igazolódott be, ezért a Hirsch és Társa M Élelmiszeripari és Kereskedelmi Kft., a Tiszafüred-COOP Kereskedelmi és Szolgáltató Rt., illetve a Magyar Pékek Ipartestülete ellen az eljárást bizonyítottság, illetve jogsértés hiányában a versenytanács megszüntette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik