Belföld

A Gazprom láthatja el gázzal Angliát?

Várhatóan még a héten aláírják a Balti-tenger alatti földgázvezeték megépítésére vonatkozó szerződést - közölte Vlagyimir Putyin orosz államfő csütörtökön. A Gazprom így 30 milliárd köbméter földgázt szállíthatna Angliába.

A Wintershall AG., a Ruhrgas AG. és az OAO Gazprom állami vállalat Szentpétervárott tárgyal az 5,7 milliárd dolláros beruházással megvalósítandó Észak-Európai Földgáz Vezeték nevű tervről. Az oroszországi Balti-tengeri parttól Németország északi részén át Anglia keleti partjáig húzódó vezetékről júniusban már a brit és az orosz energetikai miniszter előzetes megállapodást írt alá, de akkor csak a csővezeték közös megépítéséről és a finanszírozásáról született megállapodás, a határidőket nem rögzítették.

Azóta egy sor vállalat, köztük a Royal Dutch/Shell, a BP, az E.On AG Powergen nevű egysége tárgyalt a hosszú távú beszállítói szerződésekről és a holland Gasunie, a finn Forum is részvételre jelentkezett. A Gazprom szerint a csővezetéken 30 milliárd köbméter földgázt szállíthatnának évente Angliába, amely 2005-2006 táján nettó földgázimportőrré válik.

A Gazprom a csővezeték kiépítése révén megteremtené a jelenleg Ukrajnán keresztül történő európai szállítások alternatíváját. Ukrajna korábban már elismerte, hogy ehhez a tranzithoz nem kapott engedélyt a Gazpromtól és dollármilliókkal tartozik neki. A projekttel kapcsolatban mindmáig nyitott kérdés, hogy vajon ez-e a brit piac ellátásának leghatékonyabb módszere, továbbá, hogy a Gazprom földgáza más termelőkhöz képest versenyképes -e.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik