Belföld

Ezen a héten a magyar lottóötös az európai csúcstartó

Európa jelenlegi legnagyobb nyereményének ígérkezik az ötös lottó e heti főnyereménye, miután a telitalálat nyereményalapja elérte az 3,5 milliárd forintot - közölte a kisebbségi részének tőzsdére vitelére váró Szerencsejáték Rt. kedden. Fél év alatt 13 milliárd adót fizetett az államnak a lottócég.

Olaszországban az elmúlt héten gazdára lelt a 20,8 millió eurós (mintegy 5 és félmilliárd forint) főnyeremény, s mivel Angliában “csak” 9 millió font (nagyjából 3,3 milliárd forint) az aktuális főnyeremény, e héten a magyar ötöslottó a kontinens „vezető” szerencsejátéka.

Magyarországon már hét hónapja nem volt öttalálatos, s ennek hatására az elmúlt héten már 11,6 millió alapjátékot játszottak meg az ötös lottón, ami ugyancsak rekord. Az ötös lottó esetében legfeljebb 52 hétig növekedhet a nyeremény.

Somorai László korábbi tájékoztatása szerint a Szerencsejáték Rt. múlt heti árbevétele – valamennyi gépi játékot tekintve – ismét megdöntötte az ez évi rekordot: 2,97 milliárd forint volt.

A különböző szerencsejátékok bevételének 45 százaléka kerül a nyereményalapba, az összeg 17 százaléka az állam bevételét gazdagítja játékadó formájában.

A Szerencsejáték Rt. árbevétele 2003 első félévében 51,2 milliárd forint volt, amiből játékadóként és nyeremények utáni személyi jövedelemadóként 13 milliárd forintot fizettek be a költségvetésbe. A játékosoknak nyereményként ennél valamivel többet, 20 milliárd forintot fizettek ki.

A cég tavalyi első féléves árbevétele 46 milliárd forintot tett ki, amiből 12 milliárd forint adót fizettek be, illetve 18,5 milliárd forintot juttattak vissza a játékosoknak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik