Belföld

Szoros “Gyurcsány-szavazás” a Parlamentben

Szili Katalin házelnök szavazatával fogadta el hétfőn az Országgyűlés Gyurcsány Ferenc interpellációra adott válaszát.

A gyermek-, ifjúsági és sportminiszter Szijjártó Péternek (Fidesz) adott válaszát először 181-en fogadták el, 177-en nemmel voksoltak és négyen tartózkodtak. Ez a válasz elutasítását jelentette volna, de az elnöklő Szili Katalin igen szavazata az “elfogadás” felé billentette a mérleg nyelvét.

Szijjártó Péter (Fidesz) interpellációjában – a többi közt – azt kérdezte: mi a véleménye a miniszternek arról, ha valaki “régi politikai kapcsolatait kihasználva jóval értéken alul vesz meg ingatlanokat az államtól, súlyosan károsítva ezzel az állampolgárokat”.

Az ellenzéki képviselő utalt arra, az MSZP elnökhelyettese, az Országgyűlés elnöke néhány hete “visszahozta a nómenklatúra fogalmát a köztudatba”. Szijjártó Péter szerint a rendszerváltás időszakában a privatizáció leple alatt többször előfordult, hogy egyesek tisztességtelenül bántak a rájuk bízott közvagyonnal, “rendkívül értékes ingatlanokat barátoknak, egykori vagy leendő üzlettársaknak, illetve egyes esetekben saját maguknak privatizáltak ki”.

A privatizált ingatlanok értékesítési ára alatta maradt a valós értéknek, “így találhatott gazdára néhány millió forintért a főváros egyik legszebb területén álló vadászház és ifjúsági tábor” – mondta Szijjártó Péter. Emlékeztetett arra, hogy nemrég emelt vádat az ügyészség Rácz Péter ellen, aki Magyar Úttörők Szövetsége ügyvezető elnöke, mivel a szövetség 15 millió forintért adta el a csillebérci tábor egyik legértékesebb, 300 millió forintot érő ingatlanát.

Gyurcsány Ferenc válaszában azt mondta, Szijjártó Péter interpellációja jó alkalom arra, hogy megvitassák a kilencvenes évek Magyarországát. A miniszter szerint Szijjártó Péter értelmezésében “Magyarország a jó és a rossz küzdelméről szól”, míg az ő értelmezésében Magyarország a jóravaló emberek jóra törekvéséről szól, arról a törekvésről, hogy jusson több a családoknak. Hozzátette: arról kell, hogy szóljon a politika, hogyan lesz Magyarországból élhető és szerethető ország.

“Ahol önök a gonosz birodalmát látják, én ott látok egy nagyszerű országot, amely tudja, hogy csak a saját teljesítményével juthat többre” – mondta. Korábbi, üzletemberi tevékenységére utalva elmondta, ha azt kérdezik tőle, hogy tisztességesen boldogult-e, azt válaszolja: “Mi az, hogy! Nagyon is! Törvényesen és tisztességesen!”

“Olyan országot szeretnénk építeni, amelyben mindegyikünk, legyen pártszimpátiája ilyen vagy olyan, azzal a nyugalommal kelhet minden nap, hogy tisztességét csak akkor vonják kétségbe, ha arra valakinek minden alapja megvan” – hangsúlyozta. Szijjártó Péter a választ nem fogadta el, az Országgyűlés viszont, a házelnök szavazatával, elfogadta azt.

Gyurcsány hétfőn újságíróknak “győzelemként” értékelte, hogy az Országgyűlés elfogadta válaszát Szijjártó Péter (Fidesz) interpellációjára. A Fidesz tudatos törekvése volt, hogy megbuktassanak egy minisztert: összeszedtek mindenkit, még a volt miniszterelnök is beült az interpellációra – mondta a gyermek-, ifjúsági és sportminiszter, hozzátéve: “de nem sikerült, és ez egy győzelem”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik