Belföld

Német befektetői érdeklődés a közép-kelet európai részvények iránt

Élénk érdeklődést keltenek a német befektetők körében a jövőbeli Európai Unió-s tagországok részvényei - állítja a Handelsblatt német gazdasági napilap budapesti keltezésű és döntően a magyar piacról szóló írásában.

A szerző, Reinhold Vetter szerint az érdeklődés a budapesti tőzsde részvényei iránt nem csak a hagyományosan Kelet-és Közép-Európára specializálódott pénzalapok körében tapasztalható, hanem azoknál is, amelyek az egész eurotérséggel foglalkoznak. Ez utóbbiak is növelik portfoliójukban a budapesti, vagy a varsói, a prágai papírok arányát.

Augusztus közepétől a budapesti befektetői házak, a Concorde Securities, a Buda-Cash brókerház és az Inter-Europa Bank is csatlakozott a német Xetra kereskedelmi rendszerhez és ez többletkeresletet indukál, hiszen e cégek főleg a hazai piacokon tevékenykednek. Az alapok azért is fellendülést élnek át, mivel a német polgárok megtakarítási szokásai változnak, számukra új befektetési lehetőségek adódnak – olvasható a lapban.

Mindemellett a budapesti tőzsde iránti érdeklődést a jegyzett cégek jó üzleti adatai is indokolják – hangsúlyozza a szerző, aki az OTP idei első fél évi rekorderedményét és 20 százalékos árfolyam növekedését, és a külföldön egyre aktívabb Mol-t sorolja fel példaként. Ez utóbbi a szlovák Slovnaft átvétele után a horvát INA-ba vállat részt és most a román Petrom privatizálására jelentkezett.

“Többlet bizalmi” tényezőként említi az írás a makrogazdasági adatokat is. – A magyar gazdaság továbbra is növekedési pályán mozog, ha a nemzeti termék 2003 végi kerek 3 százalékos növekedése alatta is marad az előző évek adatainak. A forint hetek óta stabilan a 253-255 euró között mozog. A Medgyessy kormány emellett az államháztartás hiányának csökkentését jelölte meg célként és mérsékelni fogja a társasági és a jövedelmi adót, ami javítja a hazai és a külföldi cégek jövedelmezőségét- olvasható.

A piaci elemzők következő hónapokra vonatkozó derűlátását tehát a cégek eredménykilátásai alapozzák meg – írja végül a szerző, aki a részvénypiacok további várható élénkülését a tervezett privatizációk hatásával, illetve azzal indokolja, hogy az ismert magyar blue-chips-eken ( Mol, OTP, Matav, Richter, Egis) mellett érdekes új cégek is megjelennek a piacon, mint amilyen augusztusban a Forrás befektetőház volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik