Belföld

Uniós milliárdok közlekedésre

Több, hazánkat is érintő vasúti, közúti és vízi útvonal is szerepel az új transzeurópai közlekedési projektek szerdán elfogadott listáján - olvasható a Világgazdaságban. Az uniós gazdaságfejlesztési program keretében jelentős informatikai és kutatás-fejlesztési beruházásokat is tervez az Európai Bizottság.

A Rajna–Majna–Duna vízi út szűk keresztmetszeteinek felszámolása keretében 2014-re rendezni kell a Palkovicovo–Mohács szakaszt – irányozza elő a brüszszeli tervezet. A vasútfejlesztési projektek keretében 2010-ig a Bécs–Budapest vasútvonal határon áthaladó szakaszát kell tö-kéletesíteni, és 2015-ig a Ljubljana–Budapest szakasz is sorra kerül.

A közvetlen magyarországi beruházásokon kívül persze sok más projektnek is haszonélvezői lennének a hazai utazók és szállítók. Ilyen például a görög–bolgár határtól Nagylakig húzódó autópálya megépítése, vagy a Párizsból Németországon keresztül Bécsbe tartó vasútvonal fejlesztése. A projekteket Brüsszel szerint legkésőbb 2010-ig kellene elindítani a tagállamoknak, és 2020 előtt mindet be kell fejezni.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik