Belföld

Nagy-Britanniában precedens értékű ítéletben tiltották meg lefagyasztott embriók kihordását

admin

2003. 10. 01. 17:41

Precedens értékű ítéletben tiltotta meg szerdán a londoni felsőbíróság két nőnek, hogy lefagyasztott embrióikat az apák kifejezett hozzájárulása nélkül kihordják.

Natallie Evans és Lorraine Hadley hosszas bírósági csatározással próbálta elérni, hogy a laboratóriumban tárolt embrióikat beültessék. A brit törvények alapján azonban az ilyen esetekben a megtermékenyítéstől a laboratóriumi tároláson át az embriók beültetéséig a folyamat minden lehetséges szakaszához mindkét fél írásos beleegyezése szükséges.

A felsőbíróság elrendelte a két embrió megsemmisítését is, ennek végrehajtását azonban felfüggesztették a fellebbezési szakasz végéig. Evans és Hadley az Európai Unió bíróságához készül fordulni az ügyben.

Jogi érvük az, hogy csak ezzel a módszerrel reménykedhetnek saját gyermek világra hozatalában, ennek megakadályozása pedig alapvető emberi jogaikat sérti. Arra hivatkoznak, hogy ha természetes úton estek volna teherbe, és utána kapcsolatuk megszakadt volna az apákkal, ez utóbbiaknak semmi beleszólásuk nem lehetne abba, hogy kihordják-e a gyermeket, vagy sem.

A szerdai bírósági végzés szerint azonban nem a jogalkalmazó, hanem a jogalkotó – vagyis a parlament – feladata eldönteni, hogy korrekcióra szorul-e a vonatkozó törvény. Evans és volt élettársa az előtt döntött a mesterséges megtermékenyítési eljárásról, hogy az asszony daganatos betegség miatt kezelésre szorult, amely után már nem tudott természetes úton teherbe esni. Később a pár különvált, és az apa kérte az összesen hat lefagyasztott embrió megsemmisítését.

Hadley szintén egészségi okok miatt kényszerült annak idején mesterséges megtermékenyítési eljárásra, de azóta ő is elvált férjétől, aki szintén nem járul hozzá az embriók beültetéséhez.

Brit szakértői körökben a szerdai végzés után heves vita robbant ki. A brit orvosi kamara etikai bizottságának elnöke szerint a törvény értelmében helyes döntés született, mivel az eljárásnak mindkét pár annak tudomásul vételével vetette alá magát, hogy minden egyes további lépéshez mindegyikük beleegyezése szükséges. A szakértő szerint igen veszélyes lenne visszamenőleges hatállyal felülbírálni a kölcsönös egyetértés elvének alkalmazását.

A mesterséges megtermékenyítési eljárásokat végző londoni központ illetékes professzora ugyanakkor azt mondta, hogy nyilvánvaló a jogi anomália, hiszen természetes fogantatás esetén az anya abszolút joga a gyermek megszülése, függetlenül a partner akaratától, mesterséges eljárás esetén azonban a jelek szerint ez a jog nem érvényesül.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

View of the Cerro Azul, in the Serrania La Lindosa -which had been declared Protected Archaeological Site of Colombia last May- in the Amazonian jungle department of Guaviare, Colombia, on July 2, 2018. 
Both the Serranias of Chiribiquete and La Lindosa had been closed to outsiders for many years during the armed conflict and are now opening up to scientific research.  / AFP PHOTO / Diana Sanchez

Egy lépésre vagyunk az összeomlástól

Pusztazámor, 2012. május 24.
A Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központ lerakójának tetején ürít egy kukásautó. A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. kukásautói szállítják a Budapesten keletkezett szemét egy részét a telepre.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.