Belföld

Huszein hívei külföldön toboroznak muszlim szélsőségeseket

Szaddám Huszein megbuktatott iraki diktátor hívei külföldön toboroznak muszlim szélsőségeseket, hogy dzsihádot, szent háborút indítva fokozzák a káoszt az országban - közölték pénteken észak-iraki biztonsági források.

A Fidáíjín Szaddám milíciába tömörült és az öngyilkos akciók iránti újkeletű, olthatatlan elhivatottságot érző fiatalok magányos mártírakcióival párhuzamosan az országban működnek a megbuktatott rezsim zsoldjában álló külföldi szélsőségesek is – írja az AFP francia hírügynökség az idézett forrásokra hivatkozva.

A Baasz Párt hívei közül – jelentős összegekkel a zsebükben – igen sokan menekültek el Irakból Szíriába és Jordániába. Ezekben az országokban kapcsolatokat keresnek szélsőséges muszlim fegyveresekkel, akiket visszaküldenek Irakba – közölte egy kurd parancsnok, utalva arra: nincs kizárva, hogy a bagdadi ENSZ-központ, a nedzsefi síita szentély és az erbíli amerikai hírszerzési központ elleni akciókat is külföldiek hajtották végre.

Véleménye szerint a Huszein-rezsim emberei szaúdi, kuvaiti, szíriai, jordániai, egyiptomi és jemeni zsoldosok szolgálatait veszik igénybe – mondta Maszúd Barzáni, a Kurdisztáni Demokratikus Párt vezetője. Az iraki hadsereg egyik tábornoka elmondta: tudomása van arról, hogy jól megfizetett külföldi terroristák csoportja érkezett Észak-Irakba például Kuvaitból vagy Iránból azzal a céllal, hogy terrorakciókat hajtson végre Moszulban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik