Belföld

Hamarosan újra a takarékszövetkezetek tulajdonában a Takarékbank többségi részvénycsomagja

A takarékszövetkezetek 19 millió euróért visszavásárolnák a Takarékbank többségi részvénycsomagját, a DZ Bank viszont 27,5 millió eurót szeretne kapni érte, piaci információk szerint november közepén mégis megszülethet a megállapodás az adásvételről - értesült az MTI-Econews.

A tárgyalások alapjául szolgáló, új opciós szerződést már aláírták a Takarékbank 71,94 százalékos részvénycsomagjának tulajdonosa, a DZ Bank, valamint a 23,05 százalékos pakettet tulajdonló Országos Takarékszövetkezeti Szövetség és a takarékszövetkezetek érdekvédelmi szervezete, az OTIVA képviselői. A szerződés akkor lép hatályba, ha a takarékszövetkezetek több, mint 50 százaléka ratifikálja azt.

A takarékszövetkezetek 19 millió eurós ajánlata az előzetes ártárgyalásokon, a 2,04 milliárd forint jegyzett tőkéjű és 7 milliárd forint saját tőkével rendelkező Takarékbank részvényeinek 71,94 százalékáért 326 százalékos árfolyam.

A Takarékbank 1997-es privatizációjakor két kiegészítő szerződést kötöttek a bank tulajdonosai. A szindikátusi szerződés rögzíti a tulajdonosok egymás közötti viszonyával kapcsolatos megállapodásokat, míg az opciós szerződés szerint a korábbi többségi tulajdonosok, a takarékszövetkezetek minden évben egy hónapon keresztül opciós jogot kapnak arra, hogy megvásárolják a Takarékbank többségi részvénycsomagját.

A szerződést öt évre kötötték, így az 2002. december végén lejárt. Az új opciós szerződésről egészen napjainkig vita folyt, végül a felek abban állapodtak meg, hogy 2003-ban egész évben nyitva hagyják az opciót, így a takarékszövetkezeteknek módjuk nyílik a részvényvásárlásra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik