Belföld

Szerdától lép életbe a kompenzációs rendszer

A számlákon ugyan csak később jelenik meg, de szerdától egy átlagos fogyasztó számára olcsóbb lesz a gáz - olvasható a Népszabadságban. A lakosság többségének ezután a fogyasztásától függően hat, illetve négy százalékkal kevesebbe kerül ez az energia. Ez a kedvezmény a későbbi áremeléseknél is megmarad.

A tíz éve húzódó konfliktus forrása, hogy a földgázellátás költségei magasabbak, mint amennyit a lakosság fizetőképessége nagyobb megrázkódtatás nélkül elbír.

A hazai felhasználás egyre nagyobb része, lassan 75 százaléka származik importból, és a gáz világpiaci ára magasabb, mint amennyiért belföldön értékesíteni lehet a hatósági árszabályozás szerint. A 2004. január elsejétől hatályba lépő új gáztörvény lényegesen változtat az évtizedes helyzeten. Ekkortól az árak egységesen az importárakhoz igazodnak.

A különbség abban lesz, hogy a lakosság számára árkedvezményt adnak úgy, hogy a szolgáltatók egy speciális alapból visszakapják a lakossági és a nem lakossági ár különbözetét. A szolgáltatók a lakosságnak alacsonyabb árat számláznak, vagyis a háztartások számláiban nem jelenik meg az a teljes ár, amit a szolgáltatók fizetnek a Molnak. Ez a kompenzációs rendszer lép hatályba októbertől, amitől a májusban 12 százalékkal megdrágult gázért a kisebb fogyasztóknak az eddiginél kevesebbet kell fizetni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik