Belföld

Nem kaphat állami támogatást a VW

Az Európai Bíróság kedden fenntartotta azt a tilalmat, amit az Európai Unió a Volkswagen konszernnek jutatott német állami támogatás ügyében rendelt el.

A VW AG. a kilencvenes években épített az ország keleti felében gyártótelepet és ehhez a német állam 240 millió márkás szubvenciót juttatott a cégnek. Az EU versenyügyekben illetékes testülete 1996-ban rendeltel tilalmat a támogatásra és az Európai Bíróság első fokon 1999-ben támogatta ezt a döntést, mondván, hogy az európai autópiac máris nagyon telített.

A bíróság érvei között azt is felsorolta, hogy Németországnak nincsen joga a keletnémet országrész szubvencionálására pusztán csak azért, mert a Trabant nem versenyképes a nyugati piacokon. A bíróság most ezt a döntést erősítette meg.

A Volkswagen szóvivője szerint a döntésnek nem lesz pénzügyi hatása a vállalatra, sem annak részvényeire. A VW papírokat a délelőtt 39,12 eurón, 0,96 százalékkal alacsonyabban jegyezték és ez valamivel kedvezőtlenebb, mint az európai autóipari részvények 0,26 százalékkal csökkenő jegyzése.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!