Belföld

Meghalt Elia Kazan

Elhunyt az egyik leghíresebb hollywoodi rendező, a többszörös Oscar-díjas, görög származású Elia Kazan. A 94 éves korában távozó rendező New York-i otthonában halt meg.

Kazan színházi szakemberként kezdte pályafutását, miután elvégezte a Yale Egyetemet. Az ügynök halála és A vágy villamosa is szerepelt rendezései között a Broadway-n. Íróként is tevékenykedett, majd mozikészítésre vállalkozott. Saját novellájából forgatta le az Amerika, Amerika című nevezetes filmjét.

Az ötvenes és hatvanas években rendezte legismertebb alkotásait, köztük az Édentől keletre című filmet. A McCarthy-időszakban számos kollégáját nevezte meg kommunista-gyanús személyként, ez sokat rontotta reputációját – írja róla a BBC. 1999-es életmű Oscarjának átvételekor is megosztotta a közönséget a díjkiosztó: egyesek némán fogadták a bejelentést, mások lelkesen tapsoltak.

Ajánlott videó

Egy friss hazai felmérés szerint az embereknek csupán a 12 százaléka készít végrendeletet. Arról nincs adat, hogy a népesség hány százalékának vannak érdemi ismeretei az öröklés szabályairól. Sándor Zsuzsa most felhívja a figyelmet néhány gyakori tévedésre.