Franciaország 2003-as bortermése az elmúlt egy évtized legalacsonyabb szintjén kerül majd a krónikákba, ismertette friss összesítését a nemzeti bor hatóság. A nyári szárazság miatt 47,1 millió hektoliter, vagyis 6,3 milliárd üveg bort sikerült nyerni a szőlőkből.
Több a minőségi bor, mint az asztali
A becsült termés 1991 óta a legalacsonyabb. Abban az évben 42,7 millió hektoliternyi bort termeltek a borászok. Összehasonlításképp 1999-ben 62,9 millió hektoliter, 2001-ben 55,3 millió hektoliter, míg 2002-ben 52 millió hektoliter bor készült Franciaországban.
A 2003-as évre becsült adatok a következőképpen oszlanak meg: 21 millió hektoliter neves vidékről származik, 17,2 millió hektoliter asztali bor, 8,8 millió hektolitert pedig konyak és más specialitások készítésére használnak majd fel.
Noha mennyiségben a bortermés elmarad az elmúlt években regisztráltnál, minőségben kiválóbb lesz – állítják a szakértők. A forró nyáron jobb minőségű szőlő termett, a szőlőszemekben ugyanis kevesebb víz maradt meg.
Forrás: www.euro.hu