Belföld

EU-költségvetés: a görögök és a portugálok jól járnak

Németország fizeti az EU költségvetésének több mint egy ötödét, de az össznemzeti jövedelem arányát tekintve Hollandia a legnagyobb befizető. A görögök nemzeti jövedelmének 3,3 százalékát az EU adja.

Az Európai Unió tizenöt tagországból tízen több pénzt fizetnek a közös kasszába, mint amennyit onnan visszakapnak – derül ki az Európai Bizottság szeptemberi jelentéséből.

Az írek német pénzből élnek jól?

A 2002-es nettó támogatottak: Görögország, Portugália, Írország és Spanyolország, ezek a tagországok több pénzt kaptak az EU alapokból, mint amennyit befizettek a közös költségvetésbe. Finnország nullszaldós. (Az EU 2002-ben 85 milliárd eurót fizetett ki költségvetéséből, ebből az összegből 73 milliárd euró közvetlenül a tagországoknak jutott.)

Öt tagország az EU legnagyobb pénzforrása, a legtöbb pénzzel Németország járul hozzá az unió működtetéséhez, az EU-büdzsé 22,8 százaléka a németektől származik. Franciaország a második 18,2 százalékkal, Olaszország a harmadik 14,5 százalékkal és Nagy-Britannia a negyedik 13,1 százalékkal. Ha a befizetéseket az össz-nemzeti jövedelem arányában tekintjük, akkor az öt legnagyobb befizető Hollandia, Svédország, Luxemburg, Németország és Olaszország.

Elmaradott görög, portugál, ír, spanyol térségek

Abszolút számokban számítva Spanyolország az EU-források legnagyobb haszonélvezője, az összes támogatás 21 százaléka irányul ebbe az országba. A spanyolokat Franciaország és Németország követi.

Ha a nemzeti összjövedelemmel hasonlítjuk össze a kapott összegek nagyságát, akkor Görögország, Portugália, Írország és Spanyolország a legnagyobb kedvezményezett, 3,3 és 2,2 közötti százalékokkal.

A statisztikai adatok szerint a kiutalt közösségi támogatások túlnyomó többségét az elmaradott térségek felzárkóztatására fordítják a tagállamok.

Forrás: www.euro.hu



 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik