Belföld

Elkészült a régió legnagyobb logisztikai beruházásának első üteme

Kiss Péter, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter hétfőn ünnepélyesen felavatta a Budapesti Intermodális Logisztikai Központ (BILK) első ütemét.

Az átadással Magyarország egyenrangú félként kezdi meg az Európai Unió komplex logisztikai ellátó rendszerébe való bekapcsolódást, – mondotta Wáberer György, a Waberer’s Csoport elnöke a BILK első ütemének átadásakor.

Az első ütemben 16 ezer négyzetméteres alapterületű raktár és a hozzá tartozó 3000 négyzetméternyi irodaépület készült el. A teljes kiépítés után 240 ezer négyzetméteres, 25 milliárd forint összköltséggel megvalósuló központ lesz. Wáberer szerint ez lesz a legjelentősebb a tervezett hazai központok közül, és hamarosan betölti Kelet-Közép-Európa egyik legfontosabb gazdasági-közlekedési hídfőjének szerepét.

Az elkészült épületegyüttesben magas és gyűjtőraktárak, temperált raktárak és irodák kaptak helyet. A hazai ellátási lánc legfontosabb szereplői folyamatosan veszik birtokba a létesítményt. A Waberer’s Csoporttal további nemzetközi vállalatok – köztük a Bosch Siemens Háztartási Készülék Csoport, az IDC Hungária, az SCA Hygenie Products és mások – kötöttek már hosszú távú szerződést.

A hétfőn átadott modulok között van 12,5 m belmagasságú, temperált magasraktár. Ezekben indukciós megvezetésű, speciális targoncák dolgoznak. A 8 méter belmagasságú, soros állványrendszerű raktármodulokban toló oszlopos targoncák végzik a raktározási feladatokat. A tömbtárolós raktárterek kiszolgálása ugyancsak a legkorszerűbb technológiákkal történik. Valamennyi modulban online rádió kommunikáció segíti az árukezelést és a készletnyilvántartást. A FiFo elv alapján történő belföldi disztribúciós szolgáltatást, valamint a komissiózást az alkalmazott IT technológiák vezérlik.

A valamennyi jelentős nemzetközi cél- és tranzitútvonal kereszteződéséhez közel, 100 hektáros területen elhelyezkedő beruházás munkálatai 2002. elején kezdődtek azt követően, hogy a Waberer’s Csoport (Volán Tefu) és a MÁV aláírták a BILK Logisztikai Rt. és a BILK Kombiterminál Rt. alapító okiratát. A BILK Logisztikai Rt. a Waberer’s Csoport többségi tulajdonában van, míg a BILK Kombiterminál részvényeinek nagyobbik része fölött a MÁV rendelkezik. A 2007-ig teljesen elkészülő komplexumban gyűjtő- illetve magasraktárak, hűtött raktárak és ADR-minősítéssel készülő csarnokok, irodaépületek kapnak helyet, mintegy 1000 embernek munkát adva a dél-pesti régióban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik