Belföld

Chirac ellen indul korrupciós per

Franciaországban olyan per kezdődik, ami nem csak a meghatározó kormánypárt, a jobbközép UMP vezetőit érinti, hanem közvetve Jacques Chirac államfőt is. Jacques Chirac ugyanis 18 éven át volt a francia főváros polgármestere.

A mai elnök által alapított neogaulleista mozgalom tisztázatlan pénzügyeiről kell számot adnia többek között Alain Juppe-nak a mai párt vezetőjének, Bordeaux polgármesterének, aki korábban Jacques Chirac közvetlen munkatársa volt, amikor az Párizs főpolgármesteri tisztét töltötte be.

Arra az időre, a 80-as, 90-es évekre nyúlik vissza a gyanú, hogy a párizsi városháza rejtett pénzügyi forrásai táplálták a neogaulleista pártot, és általa Jacques Chirac személyes politikai ambícióit. Az éveken át húzódott, többször megakasztott vizsgálat után most kezdődő, három hetesre tervezett per nyomán Alain Juppe akár öt évi börtönbüntetéssel is számolhat, és ami politikusi pályafutása szempontjából még súlyosabb, azzal, hogy évekig eltilthatják köztisztség viselésétől. Jacques Chirac-ot védi az államfői immunitás. Őt csak elnöki mandátuma lejártával lehet felelősségre vonni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik