Belföld

Európa a szintetikus drogok hazája

Európa a szintetikus kábítószerek világközpontja, derül ki az Egyesült Nemzetek legfrissebb felméréséből. Az amfetaminok törvénytelen előállítása és a velük való üzérkedés alacsony költségekkel jár, ugyanakkor magas profittal kecsegtet. Európa kulcsfontosságú szereplő a folyamatban.

A szintetikus drogok fogyasztása ijesztő mértékben elharapózott, csupán tavaly feltételezhetően mintegy 40 millió személy fogyasztott ilyen termékeket, derül ki az Egyesült Nemzetek Kábítószer- és Bűnügyi Hivatalának (UNODC) frissen közzétett átfogó felméréséből.

A szervezett bűnözés tartja kézben

Az amfetamin-jellegű izgatószerekkel (ATS) kapcsolatosan az a tévhit él, hogy hatásuk kevésbé káros a kokainénál vagy heroinénál. Talán ennek is tudható be, hogy ezeknek a szereknek a használata – így a kereskedelme is – rohamosan elterjedt az utóbbi időben. Az ATS-üzlet a szervezett bűnözés kezében van, e termékek előállítása földrajzi határoktól és éghajlattól független, a termelési költségek elenyészőek, ezzel szemben a haszon óriási.

A termelés Keletre tolódik

Az amfetaminok csökkentik az iskolai és munkahelyi teljesítményszintet, függőséget és elmezavart okozhatnak. Az ecstasy sietteti az öregedés folyamatát és az Alzheimer-kórra jellemző tünetek kialakítását idézi elő, áll az UNODC felmérésében.

A titkosan előállított ecstasy “melegháza” jelenleg Hollandia és Belgium. A termelés viszont Nyugat-Európából fokozatosan Keletre tolódik, jellemzően Lengyelországba, majd várhatóan hamarosan a balti országokba. A módosulás a nyugati országok erőteljes fellépésének tudható be, ám a piac mindezzel lényegesen nem változik, csak a szintetikus kábítószerek útja lesz hosszabb a gyártótól a fogyasztóig.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik