Belföld

Eladták a Banca Comerciala Romana egynegyedét

Pénteken Bukarestben aláírták a legnagyobb román kereskedelmi bank, a Banca Comerciala Romana (BCR) 25 százalékának eladásáról szóló szerződést. A 222 millió dollárért elkelt üzletrész tulajdonsa az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) illetve az IFC, a Világbank fejlesztési részlege lesz.

A tulajdoni szerkezetváltást november első tíz napjában bonyolítják le – közölte Ovidiu Musetescu, a román APAPS privatizációs ügynökség vezetője. Mint ismeretes, tavaly a magyar OTP – konzorciális partnerével együtt – adta be az egyetlen érvényes ajánlatot a BCR privatizációs tenderén, ám ezt a pályázatot a román kormány hirtelen érvénytelennek nyilvánította. A nemzetközi pénzügyi szervezetek nyomására viszont végül a bukaresti kormány a pénzintézet részleges privatizálása mellett döntött.

Érdekesség az is, hogy az OTP éppen az utóbbi napokban maradt le egy másik román bank, a Banca Romaneasca privatizációjáról is. Ez utóbbi pénzintézetet végül a görög National Bank of Greece szerezheti meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik