Belföld

Irány Szekszárd – Szekszárdi kadarka 2000, Vida Péter

admin

2003. 09. 25. 08:00

Éljen és virágozzék a szép Szekszárd, hol a hét végén szüreti hejehuja lesz. Kultúra és borkultúra fellegvára Szekszárd, hol már Liszt is kadarkával doppingolt, mi több, állítólag Schubert is szekszárdi vörössel fokozta alkotókedvét.


Szekszárdi kadarka 2000, Vida Péter

A hírek szerint a Pisztrángötös is úgy született, hogy a mester addig-addig borozgatott, hogy már ötöt látott a pisztrángból. Az tény, hogy az itt lelt szarkofág és váza tanúsága szerint itt már a rómaiak borozgattak, még a török időkben is dőlt a lé, amikor is a török elől menekülő rácok és cincár-románok, a Balkán déli részén élő vlachok behozták a kadarka-kultúrát. Azért kultúrát, mert nemcsak a szőlőt magát, hanem a vörösbor-készítés héjon-erjesztéses techni-káját is ők honosították meg, ami aztán egyesülve a XVIII. századtól beáramló-betelepített németek hozta pincetechnikával, létrehozta azt a színvonalas vörösborkultúrát, mely újra szárnyra kapott a rendszerváltást követően.

Például az olyan mesterek keze nyomán, mint a megszállottak szenvedélyével borászkodó Vida Péter, 17 hektáron gazdálkodó kismester, a hagyományok tudatos és teoretikus hajlamú folytatója, aki ugyanakkor az elsők között alkalmazta a barrikhordókat borai ízvilágának elmélyítésére. Kadarkája felvásárolt alapanyagból készül, a kadarka epitethon ornans-a, eposzi jelzője, a fűszeresség maradéktalanul igaz rá, sűrű gyümölcsillatában némi majoránna és kömény és bors, színe a málna rubinját idézi, teste karcsú, savai lendületesek, talán kicsit túlságosan is. A magyaros ételek ideális bora, a pörköltbor ideája, avagy lecsós cuccok és pásztorételek felülmúlhatatlan kísérője. A kadarka, mely a XIX. század elején a kék ültetvények kétharmadát alkotta (törökszőlő, gamza), amúgy nagy kérdés: az érzelmileg érintett borászok szerint csodákra képes, csak nem bírta a kolhoz-térállású ültetvényeket, azért tűnt el a nagyüzemekből és az életünkből, de gondos iskolázással csúcsminőséget tud, ő a hajdan neves vörös aszú alapanyaga is.

A hét végén tessék tehát lemenni Szekszárdra, kószálni a Béla téren, a világ egyik legszebb terén, hol anno Babits és Mészöly Miklós is ihletett merített a kadarkából, és tessék elmerülni a szekszárdi vörös tengerben.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2015. október 19.
Áder János köztársasági elnök (j) október 17-i hatállyal a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszterré nevezi ki Rogán Antalt a Sándor-palota Tükörtermében 2015. október 19-én. Középen Orbán Viktor miniszterelnök, Haszonicsné Ádám Mária, a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) főigazgatója, Altorjai Anita, a KEH Sajtóigazgatóságának igazgatója, Gróh Gáspár, a KEH Társadalmi Kapcsolatok Igazgatóságának vezetője és Szadai Károly, a KEH főtanácsosa (j-b).
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.