Belföld

Csökken az autólopások száma

Az autótolvaj-bandák főleg a fővárosra koncentrálják erőiket, a kocsik kétharmada Budapest utcáiról tűnik el - olvasható a Magyar Hírlapban.

Az elmúlt években látványosan és folyamatosan csökkent az ellopott járművek száma. Tavaly 8300 autónak kelt lába – valamikor ez a szám 13 ezer felett volt – az idén az első fél évben 4800 lopást regisztráltak.

Ebből élnek több százan a fővárosban és környékén. A háttérből mintegy tucatnyi ember irányítja a bandákat, amelyeknek fő “vadászterületei” Budán a II., III. és a XI., illetve Pesten a XIII. és a XIV. kerület. Egy átlagos napon tíz-húsz bejelentést tesznek.

Vannak nagyobb lakótelepi parkolók, ahonnan egy éjszaka akár három autót is meglovasítanak. Az elmúlt hónapokban egyetlen olyan éjszaka volt a fővárosban, amikor egy járművet sem loptak el.
Napközben félénkebbek a tolvajok, a kocsik többségét éjszaka vagy inkább hajnalban viszik el. Hegedűs Lajos őrnagy, a Budapesti Rendőr-főkapitányság gépjármű-bűnözési osztályának munkatársa lapunkat arról tájékoztatta, hogy a hétvégék is a nyugodtabb napok közé tartoznak, az autótolvajok ilyenkor pihenik ki fáradalmaikat.

A fővárosban működő csoportok tökéletes munkamegosztásban dolgoznak. A hierarchia csúcsán álló irányítók igazi fehér galléros bűnözők, legfeljebb a megrendelésről gondoskodnak, még csak nem is találkoznak a lopott járművel. A “munkát” bizalmasaikon keresztül irányítják. A kocsikat úgynevezett felderítők szemelik ki mindig a friss megrendelések alapján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik