Belföld

Benzinkút nélkül marad Bugac

Benzinkút nélkül marad az ország egyik ismert idegenforgalmi helye, Bugac; a nagyközség egyetlen üzemanyagtöltő állomására kedden már nem szállítottak üzemanyagot, az állomást áramtalanították, a mérőszerkezetet leszerelték és szerdán már a kútfejeket bontották.

Csitári Tibor, a nagyközség polgármestere az MTI-nek elmondta: a benzinkút megszüntetésének tervéről a múlt év végén értesült az önkormányzat egy építési iroda révén, amely engedélyt kért az üzemanyagtöltő állomás bontására.

Ekkor tájékoztatást kért a MOL Rt. vezérigazgatójától, amire ez év áprilisában a társaság hálózatfejlesztési igazgatója azt válaszolta, hogy a töltőállomást azért szüntetik meg, mert alacsony a forgalma és a környezetvédelmi előírásoknak sem felel meg. Ugyanakkor ígéretet tett arra, hogy a vásárlókat időben értesítik. A tájékoztatás hivatalosan a mai napig nem történt meg – mondta Csitári Tibor.

Tájékoztatása szerint Bugacon 1.028 személyautó van, 1.322 tehergépkocsi, amelyek vezetői ezentúl csak Kiskunfélegyházán vagy Jakabszálláson – 14-30 kilométerre lévő kutaknál – tudnak tankolni. Ezenkívül legalább 60 olyan önjáró erőgép is van a faluban, amelyekkel nem lehet ráhajtani a másik két településre vezető közutakra, tehát a mezőgazdasági munkák végzése is veszélybe kerül.

A polgármester annak a véleményének is hangot adott, hogy a töltőállomás megvásárlására lett volna vállalkozó, többek között a kút jelenlegi bérlője is, aki írásban kért árajánlatot, de a MOL az eladástól elzárkózott. A polgármester megítélése szerint a benzinkút megszűnése az idegenforgalmat, így közvetve a társközségben lakókkal együtt csaknem 3.500 ember megélhetését is veszélyezteti.

Közölte: a kialakult helyzetről tájékoztatták Lezsák Sándort, a térség országgyűlési képviselőjét, “de a vidék fontosságát egyaránt hangsúlyozó kormánypárti és ellenzéki politikusoktól is elvárnának valamiféle segítséget.” Ugyanakkor fontolgatnak egy törvényes demonstrációt is, amit a jelenlegi elképzelések szerint valószínűleg a MOL RT. székháza előtt tartanának meg. A MOL Rt. területi képviselője, aki a szerdai a bontási munkákat felügyelte, jogosultság hiánya miatt sem a sajtó munkatársainak, sem a polgármesternek nem nyilatkozhatott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik