Belföld

Több órás áramszünet Svédországban és Dániában

Több mint 3 millió svéd és dán maradt kedden délelőtt áram nélkül: az áramszünet a dániai Sjealland szigetet Koppenhágával, valamint Svédország déli részét - Malmö környékét - érintette elsősorban. Az áramkimaradás pontos oka és kárai egyelőre nem ismertek.

Koppenhágában gyakorlatilag megbénult az élet, az utcai jelzőlámpák és az üzletek világítása kialudt. A metrószerelvények leálltak, az áramkimaradás megbénította a teljes vasútai forgalmat. A Svédország és Dánia közti Öresund-hidat lezárták, mindkét oldalon forgalmi dugók alakultak ki.

A dán elektromos hálózat működtetője, az Elkraft azt közölte, hogy megkezdték a helyreállítást, az áram “néhány óra múlva” visszatér. A svéd Sydkraft cég szóvivője szerint az áramszünet oka, hogy egy fontos Svédországból Dániába átnyúló vezeték meghibásodás miatt kiesett az áramszolgáltatásból.

Ajánlott videó

Egy friss hazai felmérés szerint az embereknek csupán a 12 százaléka készít végrendeletet. Arról nincs adat, hogy a népesség hány százalékának vannak érdemi ismeretei az öröklés szabályairól. Sándor Zsuzsa most felhívja a figyelmet néhány gyakori tévedésre.